Хаджи Пируши: Включването на българското малцинство в албанския закон е много важен момент

Снимка: архив
Тук и се пее, и се плаче на български – така описва Голо бърдо Хаджи Пируши, председателят на сдружението "Просперитет Голо бърдо", което пази традициите, езика и идентичността на българите в Албания. 

След дълго очакване и не без усилията както на нашите сънародници там, така и на политици от Брюксел и София, българското малцинство беше допълнено в Закона за защита на малцинствата, който мина през правната комисия на албанския парламент. Вчера спорове между депутати отложиха гласуването му в зала.

Вписването на българите сред останалите малцинства в текста на закона е плод на многостранни усилия, обясни Хаджи Пируши:

Ние сме работили достатъчно интензивно и от българска страна, от правителството, държавната агенция, министерството на външните работи, сега и от нас. Чакаме да ни приемат. Комисията ни прие преди дни, сега чакаме парламентарната сесия да ни приеме.

Пируши не изключва и отпор от някои депутати при гласуването на закона в пленарна зала. Това обаче, според него, не може да помрачи значимостта на момента:

За нас е много важен момент. Можем да кажем исторически момент. В историята ние никога българите в Албания не сме имали тези неща. Ако спечелим, ние ще сме много радостни, но също и България трябва да бъде много радостна.

Усещането на радост не могат да променят и онези македонски организации, които казват, че българи в Албания няма:

Това е смешна работа. Не знам как да кажа повече. Аз си знам тези неща, бях тази среща на парламентарните групи в албанския парламент и слушах как говориха тия хора. Не можеш да говориш за другите хора как са. Ние си преценяваме сами.

Българското малцинство усеща подкрепа през годините от България, разказва Пируши:

Нищо не можем да свършим, ако нямаме подкрепа. Подкрепа от България има от години.

Още от категорията

Протест на жители на пернишкия квартал “Бела вода” блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Жители на пернишкия квартал “Бела вода” протестираха днес срещу разположения до рудник "Бела вода" инсинератор, като блокираха пътя Перник-Радомир-Кюстендил. Местните не искат близо до домовете им да се изгарят трупове на мъртви животни и негодна за употреба храна. Оплакват се от неприятните миризми, които се носят в квартала. Протестът бе..

публикувано на 15.07.18 в 19:58

В животновъден обект в добричкото село Миладиновци е открито ново огнище на птичи грип

Ново огнище на птичи грип е открито в област Добрич в животновъден обект в село Миладиновци. Заповедта на Българската агенция по безопасност на храните е да бъдат унищожени всички засегнати птици във фермата за бройлери. В три километровата зона, в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци, няма промишлени стопанства и няма опасност от бързо..

публикувано на 15.07.18 в 19:40

Оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за..

публикувано на 15.07.18 в 19:34

Дамян Илиев: Чумата в България е доказана и БАБХ действа според изискванията на СЗО

"Чумата в България е доказана и Агенцията по храните действа според изискванията на Световната здравна организация за справяне със заразни заболявания по животните" - обяви на извънреден брифинг директорът на Агенцията Дамян Илиев. Той потвърди, че е готов да понесе отговорността и да подаде оставка. Евтаназирането на останалите живи животни в..

публикувано на 15.07.18 в 19:27

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно

Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. В момента протестиращи са направили блокада и жива верига и  пазят последното стадо в селото. Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните...

обновено на 15.07.18 в 18:56
Близки на загиналите при атентата в пакистанския град Мастунг

Ден на траур в памет на жертвите на терористичните атаки в Пакистан

В Пакистан днес е ден на траур в памет на жертвите на терористичните атаки през последната седмица, които отнеха живота на над 160 души, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Националният флаг е спуснат наполовина в знак на почит към загиналите при нападенията в Пешавар, Мастунг и Бану. На 25 юли в страната ще има избори, а насилието около изборния..

публикувано на 15.07.18 в 18:45

Шотландската полиция арестува парапланерист, участвал в акция в забранената за полети зона над голф курорта на Тръмп

Шотландската полиция арестува парапланерист, участвал в акция на "Гриийнпийс" в забранената за полети зона над голф курорта на американския президент Доналд Тръмп на западното крайбрежие на Шотландия.  Парапланеристът прелетял над личния хеликоптер на Тръмп и покрива на сградата с плакат, на който било изписано "Тръмп: доста посредствено" в знак на..

публикувано на 15.07.18 в 18:42