Хаджи Пируши: Включването на българското малцинство в албанския закон е много важен момент

Снимка: архив
Тук и се пее, и се плаче на български – така описва Голо бърдо Хаджи Пируши, председателят на сдружението "Просперитет Голо бърдо", което пази традициите, езика и идентичността на българите в Албания. 

След дълго очакване и не без усилията както на нашите сънародници там, така и на политици от Брюксел и София, българското малцинство беше допълнено в Закона за защита на малцинствата, който мина през правната комисия на албанския парламент. Вчера спорове между депутати отложиха гласуването му в зала.

Вписването на българите сред останалите малцинства в текста на закона е плод на многостранни усилия, обясни Хаджи Пируши:

Ние сме работили достатъчно интензивно и от българска страна, от правителството, държавната агенция, министерството на външните работи, сега и от нас. Чакаме да ни приемат. Комисията ни прие преди дни, сега чакаме парламентарната сесия да ни приеме.

Пируши не изключва и отпор от някои депутати при гласуването на закона в пленарна зала. Това обаче, според него, не може да помрачи значимостта на момента:

За нас е много важен момент. Можем да кажем исторически момент. В историята ние никога българите в Албания не сме имали тези неща. Ако спечелим, ние ще сме много радостни, но също и България трябва да бъде много радостна.

Усещането на радост не могат да променят и онези македонски организации, които казват, че българи в Албания няма:

Това е смешна работа. Не знам как да кажа повече. Аз си знам тези неща, бях тази среща на парламентарните групи в албанския парламент и слушах как говориха тия хора. Не можеш да говориш за другите хора как са. Ние си преценяваме сами.

Българското малцинство усеща подкрепа през годините от България, разказва Пируши:

Нищо не можем да свършим, ако нямаме подкрепа. Подкрепа от България има от години.

Още от категорията
Румен Радев

Президентът Румен Радев участва в тържествата, посветени на 105 години от освобождението на град Гоце Делчев

Президентът Румен Радев и началникът на отбраната, генерал-лейтенант Андрей Боцев , присъстваха на тържествената заря-проверка по повод 105-та годишнина от освобождението на  град Гоце Делчев  османско иго. Свободата е повод за радост, но   тя и дълг на всички поколения- да помним героите и да ценим делото им , каза пред..

публикувано на 18.10.17 в 21:05

Областният управител на Стара Загора даде на Административния съд решението на общинския съвет за парк "Бедечка"

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова оспорва пред Административния съд решението на общинския съвет за промяна на Общия устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка" като незаконосъобразно. В Административния съд вече е заведено дело по жалбата на областия управител. Основният мотив на Микова е, че одобреният от съветниците..

публикувано на 18.10.17 в 20:10

Започна сондирането за нови кладенци за питейна вода на Хасково

Започна сондирането за нови кладенци за питейна вода на Хасково. Търсенето на новите източници се наложи заради замърсената с уран вода. Вече седем месеца градът се снабдява с водоноски, а училищата и детските заведения - с минерална вода.   Водата, която ще се добива от тези съоръжения няма да е достатъчна за града. Предстои изграждането на още четири..

публикувано на 18.10.17 в 19:56
паяци паяк

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи"

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи" за неправомерно репатриране на автомобила им, който престоя повече от година на наказателния паркинг.  На 5-ти октомври миналата година, репатриращият автомобил на фирма „Паркинги и гаражи“-Благоевград вдига семейната кола на Силвия и Димитър Домозетски , паркирана пред блока им...

публикувано на 18.10.17 в 19:43
Валентин Радев

Валентин Радев: Много е важно да изчистим "гнилите ябълки" от МВР

Няма застраховани служители от проверки в МВР, дори и на високи постове. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след заседанието на ресорната комисия в парламента. Ние сами го правим. Никой не ни ги показва отвън. Ние сами се прочистваме. Няма друга структура в държавата, която сама да залавя тези, които нарушават закона. Аз имам няколко..

публикувано на 18.10.17 в 19:37

От Александровска болница искат център за трансплантация на стволови клетки

От Александровска болница искат към нея да бъде създаден център за трансплантация на стволови клетки. У нас се извършват 30 костно-мозъчни трансплантации годишно, съобщи директорът на болницата доц. Константин Ангелов и уточни, че броят им ще нарасне значително, ако има такъв център в България: Ако направим центъра в Александровска болница, ще..

публикувано на 18.10.17 в 19:07

Повечето възрастни жители на Източните Родопи са болни, установиха специалисти

Повечето възрастни жители на Източните Родопи са болни. Те масово пият неефективни лекарства за високо кръвно налягане, които са евтини, но не лекуват. Това е установил кардиологът от Александровска болница д-р Павел Николов . Той беше част от екипа от специалисти, който извърши безплатни профилактични прегледи на възрастни тютюнопроизводители в района..

публикувано на 18.10.17 в 19:00