Хаджи Пируши: Включването на българското малцинство в албанския закон е много важен момент

Снимка: архив
Тук и се пее, и се плаче на български – така описва Голо бърдо Хаджи Пируши, председателят на сдружението "Просперитет Голо бърдо", което пази традициите, езика и идентичността на българите в Албания. 

След дълго очакване и не без усилията както на нашите сънародници там, така и на политици от Брюксел и София, българското малцинство беше допълнено в Закона за защита на малцинствата, който мина през правната комисия на албанския парламент. Вчера спорове между депутати отложиха гласуването му в зала.

Вписването на българите сред останалите малцинства в текста на закона е плод на многостранни усилия, обясни Хаджи Пируши:

Ние сме работили достатъчно интензивно и от българска страна, от правителството, държавната агенция, министерството на външните работи, сега и от нас. Чакаме да ни приемат. Комисията ни прие преди дни, сега чакаме парламентарната сесия да ни приеме.

Пируши не изключва и отпор от някои депутати при гласуването на закона в пленарна зала. Това обаче, според него, не може да помрачи значимостта на момента:

За нас е много важен момент. Можем да кажем исторически момент. В историята ние никога българите в Албания не сме имали тези неща. Ако спечелим, ние ще сме много радостни, но също и България трябва да бъде много радостна.

Усещането на радост не могат да променят и онези македонски организации, които казват, че българи в Албания няма:

Това е смешна работа. Не знам как да кажа повече. Аз си знам тези неща, бях тази среща на парламентарните групи в албанския парламент и слушах как говориха тия хора. Не можеш да говориш за другите хора как са. Ние си преценяваме сами.

Българското малцинство усеща подкрепа през годините от България, разказва Пируши:

Нищо не можем да свършим, ако нямаме подкрепа. Подкрепа от България има от години.

Още от категорията
Йорданка Фандъкова

Четири дни ще измерват замърсяването на въздуха в Овча купел и Красна поляна

По искане на кмета Йорданка Фандъкова в продължение на четири дни на различни места в районите Овча купел и Красна поляна ще се измерва замърсяването на въздуха с помощта на мобилна станция на Изпълнителната Агенция по околна среда. Фандъкова ще се срещне с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с представител на прокуратурата, за..

публикувано на 18.12.17 в 12:56

Ретро трамвай с дядо Коледа и Снежанка кръстосва София до Бъдни вечер

"Коледен" ретро трамвай ще кръстосва София до Бъдни вечер. Жителите и гостите на столицата могат да се снимат с дядо Коледа и Снежанка и да получат подаръци. Разходката  е безплатна за деца и техните придружители.  Атракционната мотриса ще се движи двупосочно от пл. „Възраждане" до пл. „Журналист" всеки ден от 15.00 ч. до 19.00 ч., а в почивните дни..

публикувано на 18.12.17 в 12:54

Игра с огън доведе до пожар в дом за незрящи деца в Пазарджик

Детска игра с огън е причината за пожар в дома за незрящи деца в Пазарджик.  Пострадали няма. Инцидентът е станал около 11 часа преди ден, съобщават от полицията в града.  Бързата реакция на противопожарната служба е спасила сградата, която е общинска собственост.  Изгоряла е коледната украса и един от килимите в помещението, където са били част от..

публикувано на 18.12.17 в 12:47

За корупцията, която я няма

Според последната депутатска воля всеки български гражданин, който подаде сигнал за корупция при високоетажните властимащи, трябва да додаде трите си имена, адреса, единния граждански номер, както и телефона, факса и електронния адрес, ако има едно от трите последни. И ако сигналът не се докаже, а това е досегашната практика на прехода с неговите удобни..

публикувано на 18.12.17 в 12:35

Семейство на бивш военен обмисля да съди МО заради заповед да напусне жилището, което от 15 години опитва да купи

След като в зимните месеци Министерството на отбраната издаде заповеди за освобождаване на над 200 жилища, обитателите на някои от тях изразиха готовност да търсят правата си в Страсбург.  Такова семейство са Владимир и Мирослава, настанени във ведомствено жилище в Костинброд. Той е освободен през 2003 г.  в рамките на военните реформи преди..

публикувано на 18.12.17 в 12:35

11-те подсъдими за побоя над децата от клуба по гребане в Асеновград признаха вината си

Делото срещу 11-те подсъдими за побоя над децата от клуба по гребане в Асеновград започна по съкратеното съдебно следствие. Всички те признаха вината си и фактите и доказателствата в обвинителния акт.  Инцидентът стана на 26 юни, след което последваха масови протести в Асеновград срещу ромската агресия.  Предвид съгласието на всички страни делото..

обновено на 18.12.17 в 12:15

43-годишен данъчен служител е прострелян тази сутрин на улица "Дунав" в София

43-годишен данъчен служител е прострелян тази сутрин на улица "Дунав" в София.  Ивайло Стаменов Цветков   е бил причакан от нападателите си на метри от входа на детска градина в центъра на София. Срещу мъжа е стреляно почти от упор. Това обясни пред "Хоризонт" директорът на Столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов . Той допълни, че 43-годишният..

обновено на 18.12.17 в 12:06