Хаджи Пируши: Включването на българското малцинство в албанския закон е много важен момент

Снимка: архив
Тук и се пее, и се плаче на български – така описва Голо бърдо Хаджи Пируши, председателят на сдружението "Просперитет Голо бърдо", което пази традициите, езика и идентичността на българите в Албания. 

След дълго очакване и не без усилията както на нашите сънародници там, така и на политици от Брюксел и София, българското малцинство беше допълнено в Закона за защита на малцинствата, който мина през правната комисия на албанския парламент. Вчера спорове между депутати отложиха гласуването му в зала.

Вписването на българите сред останалите малцинства в текста на закона е плод на многостранни усилия, обясни Хаджи Пируши:

Ние сме работили достатъчно интензивно и от българска страна, от правителството, държавната агенция, министерството на външните работи, сега и от нас. Чакаме да ни приемат. Комисията ни прие преди дни, сега чакаме парламентарната сесия да ни приеме.

Пируши не изключва и отпор от някои депутати при гласуването на закона в пленарна зала. Това обаче, според него, не може да помрачи значимостта на момента:

За нас е много важен момент. Можем да кажем исторически момент. В историята ние никога българите в Албания не сме имали тези неща. Ако спечелим, ние ще сме много радостни, но също и България трябва да бъде много радостна.

Усещането на радост не могат да променят и онези македонски организации, които казват, че българи в Албания няма:

Това е смешна работа. Не знам как да кажа повече. Аз си знам тези неща, бях тази среща на парламентарните групи в албанския парламент и слушах как говориха тия хора. Не можеш да говориш за другите хора как са. Ние си преценяваме сами.

Българското малцинство усеща подкрепа през годините от България, разказва Пируши:

Нищо не можем да свършим, ако нямаме подкрепа. Подкрепа от България има от години.

Още от категорията

Жители на села в Североизточна България алармират за ята премръзнали щъркели

Десетки сигнали за ята премръзнали щъркели са постъпили днес от жители на села в Североизточна България. Много от хората са приютили птици в домовете си. Жител на силистренското село Зарица е спасил четири щъркела от измръзване. Мъжът ги намерил неподвижни и обледени в нива между селата селата Зарица и Званимир, като сега птиците са прибрани на..

публикувано на 19.03.18 в 22:30

Световната банка очаква над 140 милиона "климатични мигранти" до 2050 година

Над 140 милиона души от 3 развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 година, за да избягат от ефектите на климатичните промени като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на моретата.  За това предупреди Световната банка в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.  Според него, ако..

публикувано на 19.03.18 в 22:11

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30% от тях

Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят повечето от тях на държавата и приветстват идеята за създаване на предприятие за управление на язовирите. Кметове сигнализираха, че сумите, които са задължени да плащат на фирми оператори на язовирни стени, са непосилни и неоправдани, обясни за "Хоризонт" д-р Арбен Мименов..

публикувано на 19.03.18 в 21:59

Сирия настоява Анкара да ги изтегли незабавно от Африн

Сирийските власти нарекоха турските сили в северния град Африн нашественици и окупатори и настояха Анкара да ги изтегли незабавно, предаде Ройтерс. По-рано турският президент Реджеп Ердоган пък даде да се разбере, че военната операция срещу сирийските кюрди далеч няма да свърши в Африн:  "С овладяването на центъра на Африн вчера завършихме най-важната..

публикувано на 19.03.18 в 21:11

Строежът на пътя Орешец - Влахово, който заобикаля срутището край Смолян, ще отнеме 10-ина дни

Огромното срутище на пътя Смолян - Мадан край село Тикале доказа колко прави са били експертите, че свлачището е  активно. Тази нощ на пътя изпаднаха огромни количества кална маса и дървета. От фирмата, която строи обходния път Орешец –Влахово, увериха, че се работи усилено.  Расте обаче напрежението сред хората от блокираните от срутището 11..

публикувано на 19.03.18 в 19:17

Е. Георгиев: 73% от децата на възраст между 9 и 11 години у нас вече имат профил в социална мрежа

Решението на Белгия да въведе минимална възраст - 13 години, за да имат младежите профил в социалните мрежи е разумно.  То е свързано с новия общ европейски регламент за защита на личните данни, което в 8 засяга темата за минимална възраст за събиране на данни на деца без изрично родителско съгласие. Намеренията всъщност на този  европейски..

публикувано на 19.03.18 в 18:55

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Окръжният съд в Ловеч не уважи искането на прокуратурата за постоянно задържане на арестувания по обвинение за длъжностно престъпление директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Ловеч Антонио Маринов и постанови той да остане под домашен арест. Маринов беше задържан в четвъртък във връзка с досъдебно производство за злоупотреба с пари на..

публикувано на 19.03.18 в 17:57