Пациенти са притеснени от липсата на капки срещу повишено вътреочно налягане

БГНЕС
За първи път в аптечната мрежа от седмици липсват четири вида капки срещу повишено вътреочно налягане, съобщи Георги Димитров – председател на пациентската организация "Глаукома". Слушатели на "Хоризонт" също алармираха за това, че не могат да ги купят, а от фирмата производител обясняват, че проблемът е производствен.
 

В пациентската организация "Глаукома" ежедневно постъпват сигнали на притеснени, че в аптеките в момента капките липсват, каза Димитров:

За първи път откакто съм болен от глаукома, а аз съм болен от глаукома от 8 години и ползвам редовно офталмологични продукти, се получава тази липса на определен вид капки в страната. Обаждат ми се пациенти, които са разтревожени, че не могат да си слагат капки и се страхуват за увеличаване а тяхното очно налягане. Единственият начин е да отидат при своите офталмолози и да намерят заместители на тези капки, но това е палиативно, временно решение.

Разговарях с фирмата, която е вносител на тези капки, и те ме увериха, че в най-скоро време тези три вида капки ще се появят на пазара. Някой дори спомена, че е реекспорт – тези хора, фирмата, с които разговарях, казаха, че са някакви затруднения.

Според доц. Наталия Петкова – основател на Глаукомното дружество в България, освен, че лекарствата липсват, те трябва да се поемат изцяло от Здравната каса.

За първи път усещаме в глаукомните лекарства, че нещо е изчезнало от пазара, но, слава богу, имаме много други заместители, с които можем да заменим лечението. Надявам се тези средства да се появят, което е важно, защото има пациенти, които са свикнали с определено лекарство и си го търсят. Има специални комисии към министерството, които би трябвало да разрешат този проблем.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Транспортират от Разград в София лъвовете Хектор и бременната Рая

Екип на фондация „Четири лапи” има намерение да транспортира от Разград в София лъвовете Хектор и бременната Рая. 12-годишната лъвица е бременна и се очаква да роди около Коледа. След спасителната акция за оцеляването на две от трите родени през септември и стъпкани от родителите си лъвчета, русенската екоинспекция даде предписание на Община..

публикувано на 17.12.17 в 19:37

Кметът на Ловеч върна за повторно разглеждане решението да бъде закрита длъжността на един от заместник-кметовете

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова върна за повторно разглеждане в местния Общински съвет решението да бъде закрита длъжността на заместник-кмета, отговарящ за образованието, здравеопазването, културата, спорта, младежките и социалните дейности. Общинските съветници взеха това решение в края на ноември с мотива, че дейността му се дублира с тази..

публикувано на 17.12.17 в 19:31

През пролетта ще започне възстановяването на обществените сгради в Хитрино

През пролетта ще започне възстановяването на обществените сгради в Хитрино. Това съобщи кметът общината Нуридин Исмаил .  Общо 12 проекта, сред тях за детска градина, читалище и нов водопровод, е подготвила местната администрация. По думите на кмета процедурите за кандидатстване по европейските програми са тежки: Ние в това време, което ни беше..

обновено на 17.12.17 в 19:20
Хиляди храмове са разпръснати в долината около Баган, Бирма

Каква е приликата между Варна и Нигерия, как се пътува с котка и защо сърцето на Любка Качакова е останало в Бирма

Ако искате да се стоплите - избрали сте правилната честота! Тази на радиопредаването „Покана за пътуване”, което ви предразполага към сгряващ разговор на два континента – Азия и Африка. Останалите теми са нашенски, но подправени със здравословна доза чешитлък. Ако нейде из Родопите сте видели 92-годишна дама да разхожда искрящобяла котка на каишка,..

публикувано на 17.12.17 в 19:10

Трима са пострадали при катастрофа на Околовръстния път на София

Заради катастрофа е затруднено движението при Северната тангента на Околовръстния път на София близо до село Мрамор.  При инцидента са пострадали две деца и майка им. Те са откарани в "Пирогов". На място има екипи на полицията.

обновено на 17.12.17 в 18:57

Мъж е прострелян след скандал в София

Мъж е прострелян с пистолет след скандал в София. Инцидентът е станал в жилищен блок близо до сградата на Шесто РПУ в столицата. Причината за стрелбата била спор между пострадалият и нападателя.  Простреляният е във Военномедицинска академия без опасност за живота.Случаят се разследва.

публикувано на 17.12.17 в 18:53

Николай Нанков: До 21-и декември ще приключат ремонтните дейности по всички пътища в страната

Снеговалежът предизвика ограничения за движението на тежкотоварните камиони по пътищата в страната. Заради снеговалежа са въведени ограничения за движението на  тежкотоварните автомобили в Родопите и през проходите Петрохан, Шипка и Троян-Кърнаре.  Без ограничения е движението през проходите Айтоски, Котленски, Обзорски, Печинско, Превала,..

обновено на 17.12.17 в 18:39