Пациенти са притеснени от липсата на капки срещу повишено вътреочно налягане

БГНЕС
За първи път в аптечната мрежа от седмици липсват четири вида капки срещу повишено вътреочно налягане, съобщи Георги Димитров – председател на пациентската организация "Глаукома". Слушатели на "Хоризонт" също алармираха за това, че не могат да ги купят, а от фирмата производител обясняват, че проблемът е производствен.
 

В пациентската организация "Глаукома" ежедневно постъпват сигнали на притеснени, че в аптеките в момента капките липсват, каза Димитров:

За първи път откакто съм болен от глаукома, а аз съм болен от глаукома от 8 години и ползвам редовно офталмологични продукти, се получава тази липса на определен вид капки в страната. Обаждат ми се пациенти, които са разтревожени, че не могат да си слагат капки и се страхуват за увеличаване а тяхното очно налягане. Единственият начин е да отидат при своите офталмолози и да намерят заместители на тези капки, но това е палиативно, временно решение.

Разговарях с фирмата, която е вносител на тези капки, и те ме увериха, че в най-скоро време тези три вида капки ще се появят на пазара. Някой дори спомена, че е реекспорт – тези хора, фирмата, с които разговарях, казаха, че са някакви затруднения.

Според доц. Наталия Петкова – основател на Глаукомното дружество в България, освен, че лекарствата липсват, те трябва да се поемат изцяло от Здравната каса.

За първи път усещаме в глаукомните лекарства, че нещо е изчезнало от пазара, но, слава богу, имаме много други заместители, с които можем да заменим лечението. Надявам се тези средства да се появят, което е важно, защото има пациенти, които са свикнали с определено лекарство и си го търсят. Има специални комисии към министерството, които би трябвало да разрешат този проблем.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Многопрофилната болница в Сливен събира пари за нова апаратура

Отделението по хемодиализа към многопрофилната болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен се нуждае от нова апаратура. Екипът на здравното заведение събира пари за ехограф за коремни органи и доплерово изследване, както и за два апарата за хемодиализа. Нарастването на броя на болните на хемодиализа е причината областната болница да стартира кампания по..

публикувано на 20.10.17 в 20:23

Една театрална постановка събуди религиозните страсти на гърците

Група гърци, сред които и монаси, се опитаха да защитят християнската религия с протести пред Националния театър в Солун. Гневът на протестиращите е срещу постановката "Часът на дявола", адаптация по творби на португалския автор Фернанду Песоа . Постановката "Часът на дявола" се играе при изключителен зрителски интерес, което видимо разяри около 200..

публикувано на 20.10.17 в 18:48

Почина доктор Евгений Желев – бивш министър на здравеопазването и кмет на Стара Загора

На 60-годишна възраст днес почина доктор Евгений Желев – бивш министър на здравеопазването - от април 2008 до юли 2009 година и два мандата кмет на Стара Загора в периода 1999-2007 година. Смъртта е настъпила в резултат на инцидент с трактор в село Яздач, община Чирпан, потвърдиха от полицията. Евгений Желев управлявал сам трактора, който..

публикувано на 20.10.17 в 18:38

Дете е прието в областната болница в Сливен с огнестрелна рана в гърдите

13-годишно момче е прието в областната болница в Сливен с огнестрелна рана в гърдите. Детето е простреляно от свой връстник по време на игра с малокалибрена пушка тип "флоберка". Инцидентът е станал в дома на едното от децата, след като са разбили катинара на касата, в която пушката е съхранявана. Пострадалото момче е докарано в болницата около 15 часа..

публикувано на 20.10.17 в 18:07

80 медицински сестри и акушерки получиха дипломите си за бакалавър от МУ - Пловдив

80 медицински сестри и акушерки получиха дипломите си за бакалавър от Факултета по обществено здраве на Пловдивския медицински университет. Част от тях са с нагласата да търсят реализация в чужбина. Оставащите в България вече са си намерили работа, защото в повечето здравни заведения в Пловдив има глад за такива кадри. Всички обаче са на мнение, че..

публикувано на 20.10.17 в 18:00

Образувано е досъдебно производство срещу собственик на кучета за проява на жестокост към животни

Ямболската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу собственик на кучета за проява на жестокост към животни. В кравеферма, в покрайнините на село Маломир той е отглеждал незаконно стотици кучета. Собственик на така наречения развъдник е Христо Манолов , който по непотвърдени данни, е продавал кучетата чрез интернет в цялата..

публикувано на 20.10.17 в 17:49

Повече възможности за двойките с репродуктивни проблеми

От фондация "Искам бебе" са удовлетворени, защото и жени с онкологични заболявания ще могат да кандидатстват пред Фонда за асистирана репродукция. Възрастта е  лемитирана до 35 годишна възраст, каза д-р Мирослав Ненков - заместник- министър на здравеопазването. Досега  фондацията или пациентките набираха средтства за инвитро процедури. Подробностите..

публикувано на 20.10.17 в 17:41