Пациенти са притеснени от липсата на капки срещу повишено вътреочно налягане

БГНЕС
За първи път в аптечната мрежа от седмици липсват четири вида капки срещу повишено вътреочно налягане, съобщи Георги Димитров – председател на пациентската организация "Глаукома". Слушатели на "Хоризонт" също алармираха за това, че не могат да ги купят, а от фирмата производител обясняват, че проблемът е производствен.
 

В пациентската организация "Глаукома" ежедневно постъпват сигнали на притеснени, че в аптеките в момента капките липсват, каза Димитров:

За първи път откакто съм болен от глаукома, а аз съм болен от глаукома от 8 години и ползвам редовно офталмологични продукти, се получава тази липса на определен вид капки в страната. Обаждат ми се пациенти, които са разтревожени, че не могат да си слагат капки и се страхуват за увеличаване а тяхното очно налягане. Единственият начин е да отидат при своите офталмолози и да намерят заместители на тези капки, но това е палиативно, временно решение.

Разговарях с фирмата, която е вносител на тези капки, и те ме увериха, че в най-скоро време тези три вида капки ще се появят на пазара. Някой дори спомена, че е реекспорт – тези хора, фирмата, с които разговарях, казаха, че са някакви затруднения.

Според доц. Наталия Петкова – основател на Глаукомното дружество в България, освен, че лекарствата липсват, те трябва да се поемат изцяло от Здравната каса.

За първи път усещаме в глаукомните лекарства, че нещо е изчезнало от пазара, но, слава богу, имаме много други заместители, с които можем да заменим лечението. Надявам се тези средства да се появят, което е важно, защото има пациенти, които са свикнали с определено лекарство и си го търсят. Има специални комисии към министерството, които би трябвало да разрешат този проблем.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Язовир

Прелива язовир "Студен кладенец" и от него контролирано се изпуска вода

Язовир "Студен кладенец" е единственият, стопанисван от НЕК, който в момента прелива и от него контролирано се изпуска вода. Останалите два от каскадата "Долна Арда" – язовирите "Кърджали" и "Ивайловград" – имат по около 10 процента свободен обем. Между 70 и 90 процента са пълни и язовирите "Батак, "Доспат", "Цанков камък" и "Въча".  В момента..

публикувано на 22.03.18 в 13:27

Природозащитници настояват държавни горски предприятия да не изнасят дървесина за огрев

Природозащитници протестираха пред Министерството на земеделието с настояване държавни горски предприятия да не изнасят дървесина, която е предназначена за огрев.  В момента заседава Националният съвет по горите и поради това природозащитниците поставиха искането си да се ограничи износът на дървесина за огрев.  Андрей Ковачев от Сдружение..

публикувано на 22.03.18 в 13:23

Пешеходните пътеки в страната масово не отговарят на изискванията

Близо две трети от пешеходните пътеки в България не отговарят на изискванията - да са боядисани в съответния цвят и маркирани, да има предупредителни знаци за шофьорите за наличието им, да се поддържат редовно.  Това е показала приключилата проверка на МВР и прокуратурата, включваща б лизо 14 хиляди пешеходни пътеки в цялата страна. Проверката е..

публикувано на 22.03.18 в 13:16

Увеличават заплатите в "Пирогов" с близо 20 процента

Заплатите в спешната болница "Пирогов" ще бъдат увеличени с близо 20 процента. Така основната заплата на лекар ще надхвърли 1000 лева, а на медицинска сестра ще получава 900 лева, съобщи за "Хоризонт" д-р Илиян Томов от КТ "Подкрепа" в "Пирогов":   "Това е една добра база за развитието, след това, на заплатите нагоре при добри финансови параметри...

публикувано на 22.03.18 в 13:12

Усложнена е обстановката в страната

Предупреждение с оранжев код за опасно време остава в сила за цяла Северна България , както и за Софийско, Пернишко и Кюстендилско . За утре такъв код е обявен и за всички области от Плевен и Ловеч до Шумен и Силистра . В тези райони днес и утре ще има значителни валежи от сняг, както и условия за виелици и навявания. Във..

обновено на 22.03.18 в 13:03
Тони Димов

Вместо по магистралата на оценката на въздействие на законите, ние караме по заобиколните пътища

"Най-важно за българското законодателство днес е да превантираме огромния обем норми, огромната нормативна инфлация – всеки ден бълваме нови правила. Вече не остана сфера, която да е свободна от регулиране." Това каза в предаването "12+3" Тони Димов, председател на Центъра за оценка и въздействие на законодателството. "Имаме страхотна магистрала,..

публикувано на 22.03.18 в 13:00
20 измръзнали щъркели, приютени на топло в гаража на община Дулово.

В името на емпатията

Позволете ми и аз да каже нещо по повод обгрижените щъркели и добрите хора. На първо място, разбира се, дълбок поклон, само заради мисълта, че можеш да помогнеш, успокоиш, стоплиш животинка, която е в беда. Поклон и заради това, че мисълта се превръща в действие-спасително. Сега няколко думи за реакциите. Сърцераздирателни, защото имаме нужда..

публикувано на 22.03.18 в 12:40