Пациенти са притеснени от липсата на капки срещу повишено вътреочно налягане

Снимка: БГНЕС
За първи път в аптечната мрежа от седмици липсват четири вида капки срещу повишено вътреочно налягане, съобщи Георги Димитров – председател на пациентската организация "Глаукома". Слушатели на "Хоризонт" също алармираха за това, че не могат да ги купят, а от фирмата производител обясняват, че проблемът е производствен.
 

В пациентската организация "Глаукома" ежедневно постъпват сигнали на притеснени, че в аптеките в момента капките липсват, каза Димитров:

За първи път откакто съм болен от глаукома, а аз съм болен от глаукома от 8 години и ползвам редовно офталмологични продукти, се получава тази липса на определен вид капки в страната. Обаждат ми се пациенти, които са разтревожени, че не могат да си слагат капки и се страхуват за увеличаване а тяхното очно налягане. Единственият начин е да отидат при своите офталмолози и да намерят заместители на тези капки, но това е палиативно, временно решение.

Разговарях с фирмата, която е вносител на тези капки, и те ме увериха, че в най-скоро време тези три вида капки ще се появят на пазара. Някой дори спомена, че е реекспорт – тези хора, фирмата, с които разговарях, казаха, че са някакви затруднения.

Според доц. Наталия Петкова – основател на Глаукомното дружество в България, освен, че лекарствата липсват, те трябва да се поемат изцяло от Здравната каса.

За първи път усещаме в глаукомните лекарства, че нещо е изчезнало от пазара, но, слава богу, имаме много други заместители, с които можем да заменим лечението. Надявам се тези средства да се появят, което е важно, защото има пациенти, които са свикнали с определено лекарство и си го търсят. Има специални комисии към министерството, които би трябвало да разрешат този проблем.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Щетите по обществената инфраструктура след наводненията в Мизия са за над 2 млн. лв.

 Над 730 домакинства в Мизия са засегнати от поройния дъжд и скатните води миналия вторник. Щетите по обществената инфраструктура са за над 2 милиона лева, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който провери възстановяването в бедстващия град. По трите разрушени улици е осигурен достъп с временна настилка от трошен камък. Пред..

публикувано на 18.07.18 в 21:02
atentat

На бургаското летище се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата преди 6 г.

При засилени мерки за сигурност на бургаското летище се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите от бомбения атентат преди 6 години. С едноминутно мълчание, цветя и запалени свещи бяха почетени загиналите петима  израелски граждани и българският шофьор Мустафа Кьосов. Молитвата „Бог е изпълнен с милост“ беше отслужена в памет на невинните..

публикувано на 18.07.18 в 20:58

Плевен почете паметта на Васил Левски

Плевенчани почетоха с ритуал пред паметника на Васил Левски 181 години от неговото рождение. Цветя днес бяха поднесени и пред паметната плоча на централна улица в Плевен, поставена на мястото, където Левски е основал първия в България революционен комитет. "Левски е знаме, Левски е икона. Но не трябва да го държим високо в небето, а да го държим..

публикувано на 18.07.18 в 20:36
Петър Пищалов

Близо 21 хил. лв. глоба за коневъда Пищалов

Шест наказателни постановления издаде Областната агенция по контрол на храните в Кюстендил на фермера Петър Пищалов, който през зимата изостави в снега и студа в Осоговския балкан стадото си от около 70 изгладнели коне. Общият размер на глобите е близо 21 000 лева. 39-годишният фермер Пищалов е глобен за нехуманно отношение към животните, за..

публикувано на 18.07.18 в 18:31
Президентът Румен Радев на среща с животновъди в Болярово

Румен Радев призова за диалог между животновъдите и институциите на среща в Болярово

Липсата на диалог между животновъдите и институциите е довела до напрежението в Странджанско, заяви президентът Румен Радев при посещение в община Болярово, където през последния месец бяха умъртвени над 3000 животни. Президентът Радев се срещна със засегнатите животновъди. „Ние взимаме парите, започваме да ги харчим и ще дойде момент,..

публикувано на 18.07.18 в 18:16
Останалото от гроба на Стефан Стамболов след посегателството в Централните софийски гробища.

Откраднат е бюстът на Стефан Стамболов от гроба му в София

Столичната полиция разследва кражбата на бюста на Стефан Стамболов от Софийските централни гробища. От МВР уточняват, че сигналът за престъплението е подаден в началото на тази седмица. Според криминалисти обаче е  възможно кражбата да е извършена по-рано. Извършителите се издирват. ВМРО нарече станалото „дръзко, нагло и..

публикувано на 18.07.18 в 17:55
Ръководството на БНР присъства на заседанието на СЕМ, на което бе приет шестмесечният отчет на БНР.

СЕМ прие шестмесечния отчет на БНР

С три гласа „за“ и двама „въздържали се“ Съветът за електронни медии прие днес отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на Българското национално радио за периода 1 декември 2017 г. – 31 май 2018 г. „Това беше един успешен период за Националното радио по много линии“, коментира генералният директор на БНР Александър Велев:..

обновено на 18.07.18 в 17:44