Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашни птицеферми произвеждат цветни яйца

Въпреки че са красиви, у нас няма къде да се купят

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Домашни птицеферми в страната произвеждат цветни яйца, които се снасят от екзотични кокошки. Докторантът от Аграрния университет Петър Петров, който е любител с опит в производството на цветните яйца, разказва:
 

Първите кокошки, които попаднаха в моя двор, които снасяха такива зелени яйца, са от порода без опашки, имат граховиден гребен и характерни ушни туфи и брада. Кокошките са дребнички, в различни цветове и най-характерното е, че цветът на яйчената черупка е зелен. Това се дължи на вещества, които се отлагат в процеса на формирането на яйцето и не зависи от храната.

Розовите яйца се снасят от една английска порода. Те са с леко розовееща черупка, много нежен цвят, изключително красиви са и птиците, и яйцата.

Кафявите яйца от своя страна се снасят от една френска порода.

Петър Петров обаче пояснява, че въпреки интереса към цветните яйца по света, у нас те няма къде да се купят:

Интересът към точно този тип оцветяване нараства, тъй като като се направи една палитра в различни нюанси на зеленото, кафявото, розовото се получава наистина една красота. Тези породи обаче у нас се отглеждат най-вече от любители развъдчици. За промишленото птицевъдство това не представлява интерес, защото те са с ниска продуктивност.

Репортажа на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени