Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Белоречков: Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца, каза в предаването "Хоризонт за вас" проф. Димитър Белоречков – председател на Съюза на птицевъдите в България:

Няма скандал, който да няма последствия, така че и този случай беше подобен, въпреки че това не би трябвало да с отрази върху потреблението, но за съжаление се отрази. То се отрази не само в потреблението, но и в износа. Най-лошото е, че освен тези щети, които бяха нанесени на това стопанство, те са две ферми, които са един стопански двор, има и други последствия, които са много сериозни и засягат цялото яйценосно птицевъдство. Под давлението на Българската агенция за безопасност на храните всяка една сграда в България, в която се гледат кокошки промишлено, и складовете за яйца, където се преработват, продължителен период от време ще бъдат изследвани яйцата за фипронил. Което от гледна точка на потребителите изглежда много приятно, но от гледна точка на производителите е една голяма финансова щета.

Белоречков обясни как се е стигнало дотук:

Много препарати има, които когато се ползват, се гледат предимствата на препаратите. Тези препарати, които са, фипронилът специално, участват в много разтвори, които се ползват за дезинфекция на помещения най-различни, включително за складове, за фураж. Т.е. използва се, за да няма насекоми. И когато не е отбелязано на тубата, че този препарат не се ползва при стопански животни, един най-обикновен човек, пък и лекар, ще приеме, че този препарат може да се ползва навсякъде.

Димитър Белоречков смята, че случилото се няма да се отрази на цената на яйцата по магазините, тъй като според него търговските вериги веднага ще намерят начин как да я компенсират.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!