Димитър Белоречков: Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца, каза в предаването "Хоризонт за вас" проф. Димитър Белоречков – председател на Съюза на птицевъдите в България:

Няма скандал, който да няма последствия, така че и този случай беше подобен, въпреки че това не би трябвало да с отрази върху потреблението, но за съжаление се отрази. То се отрази не само в потреблението, но и в износа. Най-лошото е, че освен тези щети, които бяха нанесени на това стопанство, те са две ферми, които са един стопански двор, има и други последствия, които са много сериозни и засягат цялото яйценосно птицевъдство. Под давлението на Българската агенция за безопасност на храните всяка една сграда в България, в която се гледат кокошки промишлено, и складовете за яйца, където се преработват, продължителен период от време ще бъдат изследвани яйцата за фипронил. Което от гледна точка на потребителите изглежда много приятно, но от гледна точка на производителите е една голяма финансова щета.

Белоречков обясни как се е стигнало дотук:

Много препарати има, които когато се ползват, се гледат предимствата на препаратите. Тези препарати, които са, фипронилът специално, участват в много разтвори, които се ползват за дезинфекция на помещения най-различни, включително за складове, за фураж. Т.е. използва се, за да няма насекоми. И когато не е отбелязано на тубата, че този препарат не се ползва при стопански животни, един най-обикновен човек, пък и лекар, ще приеме, че този препарат може да се ползва навсякъде.

Димитър Белоречков смята, че случилото се няма да се отрази на цената на яйцата по магазините, тъй като според него търговските вериги веднага ще намерят начин как да я компенсират.


Още от категорията

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48

Специална организация на движението за Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски

Утре се създава специална организация на движението за Рилския манастир и ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие за Деня на свети Иван Рилски, съобщиха от полицейското управление в град Рила. Експерти казаха, че трите срутища над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир са разчистени, само в много къс участък от около 5-10 метра остава в..

публикувано на 18.10.18 в 19:40