Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик бе официално открито новото депо за отпадъци

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик бе официално открито новото депо за отпадъци. След повече от 30 години експлоатация старото регионално сметище остава в историята, а с това спира и ежедневното обгазяване на жителите от околните села. 

Новото регионално депо ще обслужва  девет общини в областта с население над 245 хиляди души. Съоръжението е на стойност 16 милиона лева, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. 

При откриването на депото министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че с тази стъпка десет стари сметища ще бъдат изтеглени от употреба:
С което на практика решаваме и един вторичен проблем, който не е никак маловажен. Срещу България има наказателна процедура за 113 стари сметища. С днешните десет 96 вече ще бъдат изведени. Остават едни 17, с които трябва да се справим до края на годината. Министерството е абсолютно убедено, че ще постигне този резултат.

Предстои изграждането на инсталации за рециклиране и компостиране. Заедно с това започва и рекултивацията на старото сметище.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна