Рожденият ден на зала "България" - храмът на музиката

| обновено на 13.10.17 в 16:15
Снимка: архив

Зала "България" стана на 80 години. Храмът на класическата музика у нас, построен в напрегнатите години преди Втората световна война доказва високите естетически критерии и изисквания, както и всеотдайността към изкуството на нашите предци. Това подчерта от сцената и директора на Софийската филхармония - Найден Тодоров.

Филхармониците, като дългогодишни домакини на залата, изнесоха празничен концерт на 9 октомври, а програмата беше тази, звучала на откриването на 9 октомври 1937 г. под диригентството на Цанко Цанков и със солисти тогава Люба Енчева, Димитър Ненов и Панчо Владигеров.

Вечерта беше открита от органиста Велин Илиев с музика от Йохан Себастиан Бах. После хорът и оркестърът на Софийската филхармония изпълниха части от оратория "Месия" на Георг Фридрих Хендел. Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров бяха наследниците на Енчева и Ненов в до-минорния Двоен концерт на Бах, а Людмил Ангелов изпълни Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров, написан специално за откриването на зала "България" през 1937 г. Накрая прозвуча увертюра "Балкан" от Петко Стайнов - произведение, подходящо за тържествени случаи, но незаслужено изоставено назад в историята.

Сред множеството с блеснали очи и официални облекла, както подобава на такъв празник, бяха хора на изкуството, чести гости в зала "България" и музиканти, заставали неведнъж на нейната сцена. Чуйте в звуковия файл как някои от тях отговарят на въпроса: "Какво за Вас е зала "България"?" В репортажа можете да чуете интервю с дуото Аглика Генова и Любен Димитров и част от изпълнението им със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в празничния концерт по случай 80-годишнината от откриването на зала "България".


Още от категорията
Камерен ансамбъл

Директно от Русе - концерт на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" - 20 март, от 19.00 часа

Утре вечер в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” на сцената на "Доходното здание" в Русе ще излезе Камерен ансамбъл "Софийски солисти", за да изнесе концерт под диригентствдото на проф. Пламен Джуров. Солисти ще бъдат Виктор Жулиен-Лаферие (чело), и Явор Желев (флейта). В програмата: Карл Филип Емануел Бах – Концерт за флейта, ре..

публикувано на 19.03.18 в 15:54

На Динка Русева – с любов и признание

Именитата народна певица Динка Русева ни напусна дни след като навърши 70 години. Голямата загуба ни лиши от един сърдечен и добър човек, изключителен глас от пъстрата тракийска палитра. Глас, чийто тембър и блясък превръщаше всяка нейна изява в музикален празник за слушателя. Талант, признат от колеги, ценители, познавачи на тракийския изпълнителски..

публикувано на 19.03.18 в 11:10

JAZZ MIGRATION идва в Бургас с три концерта през април

През април Бургас ще бъде домакин на цикъл от концерти, обединени под заглавието Jazz Migration. Проектът представя три джаз формации, водени от изявени пианисти, активно работещи по европейските сцени. Това са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров. Те ще представят в експоцентър "Флора" най-новите си албуми, придаващи нестандартно..

публикувано на 19.03.18 в 10:29
Рисунка на певицата Джони Мичъл

Хоби и колекционерски страсти

Почти легендарна е представата, че музикантите – „роби“ на изкуството, на което са се посветили с душа, сърце, всекидневно физическо себеотдаване, (за да подържат технически формата си) са потопени изцяло в света от звуци. И че в този техен свят няма място за странични отклонения. Но това невинаги е така. От времето на барока, че и години преди него, та..

публикувано на 19.03.18 в 09:20
Брад Мелдау

Пианистите Брад Мелдау и Фред Хирш, плюс наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра

Трето мартенско издание на Слънчев джаз+ започва с новата продукция на Паоло Фрезу и Омар Соса, този път не като техен дует, а като поредни изяви на последния с биг-бенда на Севернонемското радио и на първия с неговия Дяволски квартет. Средата на предаването е посветена на наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра, която на 16 направи..

публикувано на 19.03.18 в 10:45
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

От 16 март до 1 април в Русе ще се проведе 58-ият Международния фестивал „Мартенски музикални дни". Над 650 музиканти ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Програмата съдържа над 40 събития, сред които 12 световни и български премиери. На сцената на Доходното здание ще излязат изявени български изпълнители, като Минчо Минчев,..

публикувано на 17.03.18 в 09:40