Рожденият ден на зала "България" - храмът на музиката

| обновено на 13.10.17 в 16:15
Снимка: архив

Зала "България" стана на 80 години. Храмът на класическата музика у нас, построен в напрегнатите години преди Втората световна война доказва високите естетически критерии и изисквания, както и всеотдайността към изкуството на нашите предци. Това подчерта от сцената и директора на Софийската филхармония - Найден Тодоров.

Филхармониците, като дългогодишни домакини на залата, изнесоха празничен концерт на 9 октомври, а програмата беше тази, звучала на откриването на 9 октомври 1937 г. под диригентството на Цанко Цанков и със солисти тогава Люба Енчева, Димитър Ненов и Панчо Владигеров.

Вечерта беше открита от органиста Велин Илиев с музика от Йохан Себастиан Бах. После хорът и оркестърът на Софийската филхармония изпълниха части от оратория "Месия" на Георг Фридрих Хендел. Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров бяха наследниците на Енчева и Ненов в до-минорния Двоен концерт на Бах, а Людмил Ангелов изпълни Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров, написан специално за откриването на зала "България" през 1937 г. Накрая прозвуча увертюра "Балкан" от Петко Стайнов - произведение, подходящо за тържествени случаи, но незаслужено изоставено назад в историята.

Сред множеството с блеснали очи и официални облекла, както подобава на такъв празник, бяха хора на изкуството, чести гости в зала "България" и музиканти, заставали неведнъж на нейната сцена. Чуйте в звуковия файл как някои от тях отговарят на въпроса: "Какво за Вас е зала "България"?" В репортажа можете да чуете интервю с дуото Аглика Генова и Любен Димитров и част от изпълнението им със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в празничния концерт по случай 80-годишнината от откриването на зала "България".


Още от категорията

БНР Tоп 20 - най-новата класация за българска поп и рок музика

От 1 януари по всички програми на БНР започва излъчването на най-новата класация за българска музика - БНР Tоп 20. Тя ще е ежеседмична и ще включва 20 песни с добър студиен запис. Идеята е да бъде събрана на едно място качествената българска музика. Радио София участва активно в изготвянето на класацията и ще я излъчва всеки понеделник от 21:00 часа, с..

публикувано на 18.12.17 в 16:10

В очакване на Празника (bis)

Срещата ни започва с известен протестантски хорал – In Dulci Jubilo. Напомня ни, че сме в предстоянието на Рождество Христово. Да живееш с мисълта, че Духът не е тленен, да виждаш онази искрица у себе си, която е запалена от Твореца – частица от неговата безгранична мощ и светлина! Затова са големите християнски празници – поне покрай тях можем да се..

публикувано на 18.12.17 в 15:30

БНР Ви кани на благотворителен концерт "Надежда за Станислава" на 22 декември

"Надежда за Станислава" ще събере на една сцена големите имена на българската поп и рок музика. Всички те ще свирят за Станислава Пирчева – журналистка от Българското национално радио, на която ѝ предстои спешна операция за отстраняване на тумор в мозъка. Мариана Попова, Наско от Б.Т.Р., Орлин Павлов, "Мери Бойс Бенд", Дичо Христов, Тони..

обновено на 18.12.17 в 11:50

Камерна опера поднася коледна магия на жителите и гостите на Благоевград

Камерна опера-Благоевград ще зарадва почитателите на класическата музика с Коледен концерт.  Тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия жителите и гостите на областния център ще станат част от магията на операта.  Публиката ще се наслади на много интересна програма, поднесена от солисти и инструменталисти: Борис Тасков - тенор..

публикувано на 18.12.17 в 10:39

Кларинетистът Боби Йоцов: Аз мога

Борислав Йоцов е роден през 1966 година. Син е на известния български обоист Георги Йоцов и брат на Христо Йоцов – композитор и водещ джаз-музикант. Завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София през 1990 г. Специализира с майсторски класове в Националната консерватория в Париж при..

публикувано на 18.12.17 в 10:15
Ханну Линту, главен диригент на СО на Финландското радио

Свири СО на Финландското радио под палката на главния диригент Ханну Линту

Редовните ни слушатели-меломани вече знаят, че Музикалните вечери на програма „Христо Ботев“ в понеделник, когато излъчваме концерти от Международния обмен на Еврорадио, през декември са посветени на Финландското национално радио по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на Република Финландия (6 декември 1917) и 90-годишнината от..

публикувано на 18.12.17 в 09:35
Изображение на митичния тракийски певец и музикант Орфей върху древногръцка ваза.

Звукови хроники „Митологични образи“: Орфей, великият тракийски певец

Той е сред най-светлите и вдъхновяващи образи от античността – може би, защото е символ на велико изкуство: тракийски цар, велик античен музикант, един от малцината посветени в тайнствата на Дионис – като част от свитата му. Орфей участва в похода на аргонавтите и, според Омир, благодарение на него Одисей минава невредим край сирените: неговата музика се..

публикувано на 18.12.17 в 08:45