Рожденият ден на зала "България" - храмът на музиката

| обновено на 13.10.17 в 16:15
Снимка: архив

Зала "България" стана на 80 години. Храмът на класическата музика у нас, построен в напрегнатите години преди Втората световна война доказва високите естетически критерии и изисквания, както и всеотдайността към изкуството на нашите предци. Това подчерта от сцената и директора на Софийската филхармония - Найден Тодоров.

Филхармониците, като дългогодишни домакини на залата, изнесоха празничен концерт на 9 октомври, а програмата беше тази, звучала на откриването на 9 октомври 1937 г. под диригентството на Цанко Цанков и със солисти тогава Люба Енчева, Димитър Ненов и Панчо Владигеров.

Вечерта беше открита от органиста Велин Илиев с музика от Йохан Себастиан Бах. После хорът и оркестърът на Софийската филхармония изпълниха части от оратория "Месия" на Георг Фридрих Хендел. Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров бяха наследниците на Енчева и Ненов в до-минорния Двоен концерт на Бах, а Людмил Ангелов изпълни Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров, написан специално за откриването на зала "България" през 1937 г. Накрая прозвуча увертюра "Балкан" от Петко Стайнов - произведение, подходящо за тържествени случаи, но незаслужено изоставено назад в историята.

Сред множеството с блеснали очи и официални облекла, както подобава на такъв празник, бяха хора на изкуството, чести гости в зала "България" и музиканти, заставали неведнъж на нейната сцена. Чуйте в звуковия файл как някои от тях отговарят на въпроса: "Какво за Вас е зала "България"?" В репортажа можете да чуете интервю с дуото Аглика Генова и Любен Димитров и част от изпълнението им със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в празничния концерт по случай 80-годишнината от откриването на зала "България".


Още от категорията

Радиооркестърът се включва в музикалния празник „20 години ppIANISSIMO“

Световна премиера, българска премиера и емблематично българско произведение ще изпълни Симфоничният оркестър на БНР на празничния концерт „20 години ppIANISSIMO” на 20 октомври от 19.30 ч. в зала „България“. Събитието се организира съвместно с фондация „Пианисимо“, а билетите са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган..

публикувано на 18.10.17 в 19:26

Веселина Кацарова с рецитал и спектакъл в Софийската опера

В Софийската национална опера имаше изключително вълнуваща вечер! Това беше закриването на фестивала „Пиано екстраваганца” с концерта на световноизвестните български музиканти Веселина Кацарова и Людмил Ангелов . Вечерта беше много вълнуваща за Веселина Кацарова – завръщане на знаменития мецосопран в този театър след близо 30 г. от..

обновено на 18.10.17 в 17:19
Участниците в Българските музикални вечери в Мюнхен 2017

Български музикални вечери в Мюнхен 2017

Отшумяха и поредните Български музикални вечери в Мюнхен. Идеята за тях е на пианистката Ивайла Кирова, възпитаничка на Музикалните академии в София и Мюнхен, която живее и работи в Германия.  На 3 март 2014 година по нейна инициатива е регистрирано Дружество за популяризиране на българската музика в Германия. В дейността му се включват  българи и..

публикувано на 18.10.17 в 16:43
Операта в Стара Загора

Старозагорската опера открива новия си сезон с "Дон Карлос"

Седмица след като се завърна от гостуване на сцената на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена със спектакъла „Слугинята господарка” от Перголези, трупата на Старозагорската опера откри със същото представление нова камерна сцена в града на липите. Режисурата е на Славчо Николов, сценографията на Иван Токаджиев, автор на..

обновено на 18.10.17 в 16:25
Проф. Павел Герджиков (вдясно) и Валентин Геров от София квартет

Проф. Павел Герджиков получи наградата "Марин Големинов 2017"

На 28 септември в Кюстендил бяха връчени тазгодишните награди на името на големия български композитор акад. Марин Големинов. Проф. Павел Герджиков, чийто професионален живот е свързан с личността и творчеството на Големинов, получи приза, а София квартет бе отличен с наградата „Златен квартет“. За втора поредна година Музикалното сдружение „Марин..

обновено на 18.10.17 в 15:08

Испанските музиканти Мария Арнал и Марсел Бажес за пътя към музиката

Испанските музиканти Мария Арнал и Марсел Бажес същата вечер ще представят своя албум “45 мозъка и едно сърце” в София. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Марсел Бажес разказа как е започнал да се занимава с музика: Първо започнахме с малки албуми и наистина бяхме учудени как ни посрещнаха и как ни възприе публиката. Още от..

публикувано на 18.10.17 в 13:16

На 20 октомври от 19.30 часа директно от зала „България“ ще излъчим концерта „20 години ppIANISSIMO“

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно от зала „България“ концерта „20 години ppIANISSIMO“ с участието на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти: Стела Димитрова-Майсторова, Лилия Бояджиева, Весела Пеловска, Борислава Танева. В програмата: Георги Минчев – Концерт за пиано и оркестър; Георги Арнаудов - Концерт за две..

публикувано на 18.10.17 в 13:05