Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожденият ден на зала "България" - храмът на музиката

| обновено на 13.10.17 в 16:15
Снимка: архив

Зала "България" стана на 80 години. Храмът на класическата музика у нас, построен в напрегнатите години преди Втората световна война доказва високите естетически критерии и изисквания, както и всеотдайността към изкуството на нашите предци. Това подчерта от сцената и директора на Софийската филхармония - Найден Тодоров.

Филхармониците, като дългогодишни домакини на залата, изнесоха празничен концерт на 9 октомври, а програмата беше тази, звучала на откриването на 9 октомври 1937 г. под диригентството на Цанко Цанков и със солисти тогава Люба Енчева, Димитър Ненов и Панчо Владигеров.

Вечерта беше открита от органиста Велин Илиев с музика от Йохан Себастиан Бах. После хорът и оркестърът на Софийската филхармония изпълниха части от оратория "Месия" на Георг Фридрих Хендел. Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров бяха наследниците на Енчева и Ненов в до-минорния Двоен концерт на Бах, а Людмил Ангелов изпълни Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров, написан специално за откриването на зала "България" през 1937 г. Накрая прозвуча увертюра "Балкан" от Петко Стайнов - произведение, подходящо за тържествени случаи, но незаслужено изоставено назад в историята.

Сред множеството с блеснали очи и официални облекла, както подобава на такъв празник, бяха хора на изкуството, чести гости в зала "България" и музиканти, заставали неведнъж на нейната сцена. Чуйте в звуковия файл как някои от тях отговарят на въпроса: "Какво за Вас е зала "България"?" В репортажа можете да чуете интервю с дуото Аглика Генова и Любен Димитров и част от изпълнението им със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в празничния концерт по случай 80-годишнината от откриването на зала "България".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна