Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският външен министър Борис Джонсън ще посети Русия

Снимка: БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън ще посети Москва по-късно тази година в рамките на усилията за по-конструктивен диалог с Русия по въпросите на глобалната сигурност. Посещението е по покана на руския му колега Сергей Лавров

Борис Джонсън трябваше да посети Русия през април, но визитата бе отложена след смъртоносната химическа атака в контролирания от бунтовците сирийски град Хан Шейхун. За нападението бе обвинен режима на президента Башар Асад, подкрепян от Русия, въпреки че Дамаск отрече да е използвал нервнопаралитичен газ. 

Отношенията между Великобритания и Русия са обтегнати отдавна, но Джонсън и Лавров се срещнаха на няколко пъти тази година. От Министерството на външните работи съобщиха, че Лондон и Москва продължават да имат дълбоки различия, но за Великобритания е от голям интерес „да поддържа отворени каналите си за конумикации“. 

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и има глобални въпроси на сигурността, които трябва да бъдат обсъдени – от Иран до Северна Корея, изтъкна Борис Джонсън. Сигурността по време на световното първенство по футбол догодина, чийто домакин е Русия, също ще бъде предмет на разговор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени