Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас де Мезиер спомена възможността официално да се отбелязва мюсюлмански празник в Германия

Томас де Мезиер

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер предизвика бурни реакции в страната, включително в собствената си партия, след като спомена възможността официално да се отбелязва мюсюлмански празник в Германия, предаде Франс прес.

Де Мезиер повдигна тази идея на предизборен митинг преди два дни, но тя бе енергично отхвърлена от съюзения с християндемократите на канцлера Меркел баварски Християнсоциален съюз.

Християнското ни наследство не подлежи на договаряне. И дума не може да става да се въведе мюсюлмански празник, заяви за вестник "Билд" влиятелният представител на ХСС Александър Добринт.

Днес на митинг в Долна Саксония преди утрешните регионални избори, Де Мезиер попита защо да не се помисли за въвеждане на неработен ден за отбелязването на мюсюлмански празник в някои места на Германия, където живеят много мюсюлмани.

На идеята реагира положително лидерът на социалдемократите Мартин Шулц:

Трябва да се обмисли това предложение, заяви той за ДПА и дори се учуди, че то е направено от вътрешния министър, който по думите му, е известен, че в това отношение му липсва въображение.

В Германия живеят около 4 и половина милиона мюсюлмани, много от тях от турски произход. Голяма част от над единия милион мигранти, които пристигнаха в страната през последните две години, също са мюсюлмани, отбелязва Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени