Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите печелят на извънредните избори в германската провинция Долна Саксония

| обновено на 15.10.17 в 19:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалдемократите печелят на извънредните избори в четвъртата по численост на населението германска провинция Долна Саксония. Това е първото политическо изпитание за канцлера Ангела Меркел и опонентите ѝ от останалите водещи политически формации след изборите за Бундестага преди 3 седмици.

Активността на електората по обед беше с около 4 пункта по-висока в сравнение с 2013 година. Последните социологически допитвания преди вота показаха, че Християндемократическият съюз на Меркел изостава с пункт и половина от социалдемократите, за които бяха прогнозирани 34,5 на сто от гласовете.

Изходът от вота ще има голямо отражение върху предстоящите преговори за съставяне на трипартийно федерално правителство, които Меркел започва идната седмица със 
Свободните демократи и Зелените.

Според прогнозните резултати на телевизия ZDF, социалдемократите, които управляваха досега в коалиция със Зелените, все пак успяха да спечелят тези избори с 37,5 процента, следвани по петите, както прочете цялата кампания,  от християндемократите с 35 на сто.

Освен Зелените, в парламента влизат и либералите, левицата и популистите от "Алтернатива за Германия", т.е. същите партии, които влязоха и в Бундестага на изборите за федерален парламент през септември. 

За Долна Саксония, както и цялата политическа ситуация в Германия, изборите са важни, защото от една страна с победата си социалдемократите смятат, че ще се възстановят от големите загуби, които претърпяха на федералните избори в Бундестага, както и на изборите за други парламенти. 

Християндемократите се надяваха те да определят кой е министър-председател на провинция Долна Саксония, защото това щеше да е един положителен знак за канцлера Ангела Меркел точно преди старта на преговорите за състав на коалиция за управлението на Германия. Но това няма да е така, а възможностите сега са същите като на федерално ниво, като например коалиция "Ямайка".

Другата изненада в провинция Долна Саксония е влизането на крайнодесните с много малко или според прогнозните резултати - с 5,5 %, като и те се надяваха да триумфират с двуцифрено число, но ясно не са толкова популярни в западните провинции. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна