Eмисия новини
от 07.00 часа

Иракските войски са завзели обширни райони в Киркук без съпротива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските правителствени сили за взели контрола над обширни райони в богатия на петрол регион Киркук без съпротива от кюрдските пешмерги, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Преди това бе съобщено, че в полунощ иракските сили за започнали да се придвижват към важна военновъздушна база и петролните полета на запад от града. Иракският премиер Хайдер ал Абади е издал заповед на войските да гарантират сигурността в Киркук в сътрудничество с населението и пешмергите.

Досега не е отбелязано нито едно въоръжено стълкновения между правителствените сили и кюрдските отряди, дислоцирани в провинцията, съобщи Иракската телевизия.

По-рано Иракското правителство обвини властите в автономния Иракски Кюрдистан, че използват в провинция Киркук бойци от Кюрдската работническа партия. Според Багдад това е равносилно на обявяване на война.


Вчера кюрдските лидери отхвърлиха искането на премиера Абади да обявят референдума за невалиден преди да започнат преговори с Багдад, а Иран затвори границата си с Иракски Кюрдистан.

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 17.10.19 в 07:14