Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът подписва споразумение за сътрудничество с НСОРБ

Т. Дончев: Тази седмица се очаква да бъдат обявени резултатите от проверката за административната дейност на общините

| обновено на 16.10.17 в 11:42
Снимка: БГНЕС

В рамките на 12-ата годишна среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена", се предвижда днес да бъде подписано споразумение за сътрудничество между правителството и Сдружението на общините.

Програмата започна с пленарна сесия на тема "Партньорството между властите – ключ към успешното развитие“ с участието на вицепремиера Томислав Дончев. На нея се дискутират правителствените мерки за намаляването на административната тежест, както и актуални задачи за изграждането на електронното управление.

Тази седмица се очаква да бъдат обявени резултатите от проверката, назначена от правителството, за административната дейност на общините в България.

Целта е контролът да стане текущ процеси да се повтори след няколко месеца. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на срещата:

От всички извършени проекти се натъкваме на истински безобразия. Как може в дадена администрация да има такса за подаване на сигнал!? Ако гражданинът иска да подаде сигнал за нещо, трябва да плати 20 лева. Как една администрация работи осем часа и в същото време имаме приемно време за граждани половин час... Работното време с гражданите трябва да е работното време на администрацията и не е редно да караме всички граждани, целия бизнес да се строява и да се равнява по това как му е удобно на даден служител. И местните, и администрациите на централната държавна власт са еднакво виновни.

Дончев каза още, че административната тежест е една от причините инвестициите в България да са по-малко от очакваните:

Ако стартираш ново бизнес начинание, дали можеш да започнеш да строиш фабриката след една година или това ще ти отнеме три, съвсем не е без значение. На първо място трябва да гарантираме, че приемайки нови закони, които уреждат нови сфери, в опита да редуцираме административната тежест на едни места, тя няма да се появи на други.

По-късно ще се проведе още една пленарна сесия, фокусирана върху партньорството между властите, с участието на министър-председателя Бойко Борисов, по време на която ще се подпише и споразумението между Министерския съвет и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Сдружението на общините ще направи анкетно проучване във всички общини как да се определя такса "битови отпадъци", съобщи изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова.

Сдружението на общините ще настоява за повече средства от бюджета за 2018 година за поддържане на уличната инфраструктура, заяви председателят на Управителния съвет на сдружението Даниел Панов.

Над хиляда представители на местната власт участват в 12-ата годишна конференция на сдружението. Към разполагаемите сега общо 50 милиона лева общините ще настояват за догодина да получат още 60 милиона лева.

В присъствието на министър Николай Ненков ще бъде връчен Етикетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за добро управление на местно ниво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени