Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията

Форум за ролята на България в общата европейска сигурност се провежда в София

| обновено на 16.10.17 в 12:17



Трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията. Това заяви президентът Румен Радев на форум, посветен на българския принос в европейската сигурност.

Президентът припомни нуждата от европейска отбрана като допълваща тази на НАТО в ЕС.

А в навечерието на Българското председателство темата също трябва да е на дневен ред, каза Радев. В този контекст президентът допълни, че страната ни не може съществено да допринесе за европейската отбрана и подчерта като причина модернизацията:

Това е огромният проблем и пред държавното ръководство - как точно да разпределя средствата… Крещяща е нуждата нашите въоръжени сили да продължат да водят бойна подготовка. Това означава, че ние трябва да инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разкапване. От друга страна, ако инвестираме там, ресурсите са ограничени, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности. Това наистина е една много сериозна дилема. Трябва на първо място да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси са нужни, какви способности постигаме и едва тогава да решим проблема с ремонтите на старата.




Форумът е организиран от лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 

Горещи теми

Войната в Украйна