Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в община Генерал Тошево – скептични преди публичните обсъждания на намеренията за добив на газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започват публични обсъждания на инвестиционните намерения за търсене и добив на природен газ в община Генерал Тошево – находище "Спасово" в блок "Добрич", което включва четири участъка – Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина-изток. Проектът е на фирма "Русгеоком БГ" АД, която от години прави проучване в село Рогозина.

През август темата за добив на газ в района доби популярност, тъй като тогава излезе доклад с положителна оценка на проекта от РИОСВ - Варна. Одобрен беше и доклад за степента на въздействие върху екологичната мрежа "Натура 2000".

Местните жители от 19-те населени места в близост са скептични относно инвестицонното предложение. Атанас Атанасов от Генерал Тошево – член на инициативата против добива на газ, обясни, че основните опасения са за замърсяване на водата, а оттам – и на почвите:

Имаме един източник за водоснабдяване в цяла Южна Добруджа. Тя засяга и други общини, не само нашата. Този водоносен слой е с дълбочина от 20 до 1000 метра. Всичките 41 сондажа, които ще се направят, ще минат през този воден хоризонт. Страховете ни са, че при аварии, при замърсявания – химикали се ползват при сондирането – има огромна вероятност за този огромен дълъг период – 35 години, този слой да се замърси и ние да нямаме чист източник за битови нужди.

Веселин Влаев, който от години се бори срещу добива на газ, подчерта, че водата се добива точно от местата, упоменати като географски понятия и координати. Опасенията на местните са свързани и със земетръсния район Вранча, където също е предвидено да има дейности.

Протестна декларация срещу добива на газ и за запазване на земята и водата в Добруджа внесоха до областния управител и членовете на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006. Изпълнителният ѝ директор Коста Костов заяви в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че притесненията им са породени от рисковете, че за да бъде добита суровината, трябва да се премине през водния слой на Добруджа, което крие риск за живота и здравето на хората. Други поводи за притеснение са високата сеизмичност на района.

Трето, земеделието ни е основен поминък! Пагубно ще е трасирането и самото изграждане на газопреносната система – вибрации, тежки машини. Те ще окажат лошо влияние и върху пчеларството, както и на земеделието. Четвърто, исканата концесия за ползване  от "Русгеоком БГ" е 35 години. През този дълъг период от време концесионерът ще направи множество сондажи за добив на газ. Нещо повече, в доклада си те говорят за добив на газ над пет хиляди метра по неконвеционален начин.

Земеделието е основен източник на доходи в Добруджа и мисля, че ефектът, който ние правим като земеделци, ще бъде много по голям от печалбата от газ.

Интервюто на Веселина Миланова с Коста Костов и репортажа на Мая Щърбанова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна