Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Няма ясен сигнал за какво би се похарчил бюджетният излишък от 2,2 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Декемврийското харчене на бюджетния излишък за текущата година се очертава като един от най-важните политически инструменти, тъй като много от големите плащания се случват тогава. Понякога е намигване към избирателите, но понякога е оформяне на цели програми или плащане на предишни грешки. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той припомни, че в последните години именно такива плащания са били направени за АЕЦ "Белене" и за санирането. 

Винаги трябва с повишено внимание да следим какво правят избраните от нас политици в последния месец на годината. Тази година има защо да го правим, тъй като, на практика, в момента имаме излишък от около 2,2 милиарда лева. Той дори е малко повече от този за миналата година, който беше около 3,3, но по-голямата част от него беше по европейските средства – дошли от Европа пари, които не сме  похарчили, докато в момента този излишък от 2,2 милиарда лева е изцяло по националния бюджет. По европейските средства сме на баланс.

Почти целият излишък – близо 2 млрд. лева – е в перото "Капиталови разходи", изтъкна Ганев:

Интересното е, че към момента нямаме ясен сигнал за какво могат да отидат тези пари. Беше казано, че тази година няма да има саниране, очевидно изтребителите няма как да се развият толкова бързо, да се плаща нещо, дори да минава по бюджета на някое министерство, по "Белене" също не предстои някакво плащане, банките са стабилни...

Голяма част от капиталовите разходи у нас вече са по европейски програми, изтъкна икономистът и посочи:

Това е по-деликатният момент, че начинът, по който правим нашия бюджет, ако някой иска да се възползва от този излишък, той трябва да намери начин да го похарчи в рамките на декември, а не тепърва да започва някаква дълга програма. Разбира се, това е негативното мислене, което е в посока "дали ще ги харчим и за какво". Позитивното е, че може пък в крайна сметка да няма голямо декемврийско харчене.

Може да има някакви коледни надбавки, някакви социални харчове, но в последните години никой не е успял да профука милиард или два излишък само за социални харчове. Обикновено има някакво голямо капиталово перо. Не се вижда големият слон в стъкларския магазин, но ако гледаме данните, може и да се появи такъв!

Интервюто на Марта Младенова с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени