Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека представя сборник и изложба, посветени на Йордан Йовков

| обновено на 16.10.17 в 17:54

Тази вечер в Мраморното фоайе на Столичната библиотека беше представен сборникът „Йовковите архиви разказват" и  документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви". Сборникът и изложбата са продукт на общ проект на Държавна агенция „Архиви“ и Регионален исторически музей - Добрич и са посветени на 135 години от рождението и 80 години от смъртта на писателя. Главният уредник в дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич Кремена Митева, разказа още:

Съчетахме малко известни с напълно неизвестни писма, документи и спомени, за да създадем един допълнителен щрих към образа на Йовков. Целта ни беше да покажем Йовков на театрална сцена, на киноекрана, в картини, в музиката, както и да покажем музеите, паметниците, паметните плочи, селища, училища, читалища, улици в цяла България на името на писателя. Още от началото на тази година ние сме се свързали с всичките областни администрации в страната, които ни изпратиха подробни данни за училища, читалища, улици, паметници на името на Йовков.

Експозицията, посветена на писателя Йордан Йовков, гостува за първи път в София. Входът за нея е свободен.


Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова представи събитието в ефира на "Хоризонт", като посочи:  Ще представим две изложби и един документален сборник и, разбира се, ще потънем в магическия свят на Йовков.  И наистина и посетителите, а и ние виждаме много нови и непоказвани досега документи от архивите на Йордан Йовков. 

Изложбата "Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви" ще покаже картички, снимки, спомени, ръкописи на разкази, романи и драми от семейния фонд "Йордан и Деспина Йовкови", който проследява необикновения живот на художника на словото. Показани са програми на афиши, театрални постановки по негови произведения.  Интерес ще предизвикат и биографични щрихи от живота му с копие на кръщелно свидетелство от Жеравна, писмо на Йордан Йовков до Деспина за годежа им от септември 1918 година, писмо от Министерство на външните работи и изповеданията до българската легация в Букурещ за назначаването на писателя за редовен сътрудник по печата, много фотоси на книги с посвещения  - от Кирил Христов, Светослав Минков, Ангел Каралийчев и Елисавета Багряна, която пише и свои спомени и те също са показани във фотокопия./.../


Аз искам да разкажа и за нашата изложба -  на Столична библиотека. Ние прибавихме към общото представяне на изложбите на "Държавен архиви" и на дом-паметник "Йордан Йовков" най-интересните, най-ценните, най-старите издания на Йордан Йовков в Столична библиотека. Тя притежава 126 различни издания на произведения на Йовков ,135 издания, посветени на неговата личност и творчество, преводи на Йовков на испански, немски, английски, френски, румънски, есперанто и турски. Ще представим Йордан Йовков "Разкази" от 1917 година -  това е походната войнишка библиотека, "Последна радост" от 1925-та година, "Жътварят" от 1930 година и още много, много книги на Йордан Йовков от фонда на Столичната библиотека.

 Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна