Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са оптимисти за европредседателството

Българите са оптимисти за европредседателството, сочи проучване на Института за политика. Според изследването президентът и Министерският съвет са с най-ниско доверие за ролята им в ключовите процеси, а българите се страхуват от приемането на еврото като национална валута.

Почти 60% от българите се страхуват от приемането на еврото като национална валута. Като основен мотив за негативната си нагласа хората определят очакването за скрит скок на цените. Притесненията са особено силно изразени при ниско образованите. Резултатите очертават и паралелното съществуване на проевропейски и патриотични нагласи. Най-голям дял от тях се наблюдава при избирателите в лявото и крайно лявото политическо пространство (70 на сто от случаите) и засяга предимно населението над 56-годишна възраст. На този фон висок е скокът на процента на българите, които одобряват Брекзит – 48.

Съоснователи на Института за политика са професор Антоанета Христова, която е директор на Института за изследване на населението и човека в БАН и Калина Крумова, депутат в 41-вото Народно събрание. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна