Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Христов: Десницата трябва да намери сили за обединение до вота за Европарламент

Снимка: БГНЕС
Съюзът на демократичните сили многократно е заявявал, че разединена десницата няма бъдеще или по-скоро няма да има успеха, който очакват нашите избиратели, така че трябва да вървим в тази посока, така  Румен Христов, който е заместник председател на СДС, коментира в ефира на "Хоризонт" възможностите за обединение в дясно, допълвайки:

Разбира се, че няма да е лесно - ние осъзнаваме това, предвид на това, че десницата е изградена от хора индивидуалисти, всеки със своите виждания. Но аз не виждам, ако говорим примерно за СДС и ДСБ, не виждам никакви идеологически различия.  Ние сме били едно цяло, били сме много пъти заедно и смятам, че ще намерим компромиси и сили да бъдем пак заедно за следващите  избори. Защото трябва да си даваме сметка, че следващите по календар избори - не говорим за предсрочни, но следващите избори са изборите за Европарламент, където бариерата е доста висока. Тя е почти 7% от една страна, от друга страна  - интересът на всички участници в този изборен процес не е толкова голям, колкото да речем за местни избори или за парламентарни избори./.../  Докато за Европарламента имаме шанса да присъстваме с един, дай Боже, двама народни представители - евродепутати и тогава хората, които, така да се каже,"дърпат каруцата", са по-малко  - тоест ние трябва да намерим сили да сме заедно, защото, ако нямаме представител в Еврорламента поради поредното ни разединение, тогава шансовете ни за парламентарните избори намаляват още повече.


СДС са изпратили официално предложение до ръководството на ДСБ за провеждането на среща  за обсъждане на възможностите за обединие в дясно, каза още Христов и отбеляза, че са отворени да разговарят и с другите си колеги в дясното политическо пространство:

Реформаторският блок изпълни своята роля. Разбира се, че допуснахме грешки. Пак казвам, че емоцията е много силна при хората в дясно, но, така или иначе, имаше неща, които бяха положителни - те са свързани най-вече с настояването за реформи, които обаче в момента въобще не се случват.  Много неща ни обединяват  -примерно отношението към АЕЦ "Белене", към "Южен поток", проевропейската ориентация, пронатовската ориентация на България, желанието за провеждане на реформи в съдебната система . може би това е най-важното нещо./.../  Изобщо неща, които са базови, основополагащи - те по никакъв начин не ни разделят.  Да, в нюансите имаме сигурно различия  - примерно с представителите на зелените формации сигурно няма да бъдем на една и съща позиция, но има, така да се каже, допустимост на това, което може да бъде различно при нас и базови неща, зад които трябва да застанем всички.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени