Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Готови сме да мислим и за смяна на приоритет, ако военните ни убедят, че отбраната е по-важна






Премиерът Бойко Борисов поиска от военните да убедят правителството, че има нужда от модернизация на армията. По време на форум за ролята на България в европейската сигурност Борисов подчерта, че би било трудно да има сигурност без участието на ЕС:

Ако считаме, че ще има война, а и ще се готвим за война, тогава трябва да преориентираме държавата в такива условия - въоръжение, армия, пари - в тази посока. Те не могат да стигнат за всичко и ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, милиард за онова, доходи, доходи. И на нас ни се иска всичко да стане. Готови сме да мислим по тази тема, включително и смяна на приоритет, ако военните ни убедят, че това е по-важно от всичко, защото за нас образованието беше по-важно.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че върнатата от парламента процедура за купуване на нов боен самолет ще бъде обсъдена на Съвета по отбрана във вторник:

По въпроса какъв – казвам, че трябва да е нов. Сумата е фиксирана от парламента още през 2016 година – милиард и половина лева. В тази рамка, който предложи най-добрите условия за нов самолет, това е.

Според военния министър в този мандат е направено много за увеличаване на заплатите, за да може да има мотивация и военните да остават в професията. Каракачанов защити процесите за модернизация и припомни, че поддръжката на съществуващата техника трябва да се случва паралелно с проектите за закупуване на нова:

Само с термина „въоръжението е старо и съветско“ -  чудесно, само че няма как да намериш необходимите средства в рамките на две, три или пет години, за да го замениш цялото това старо въоръжение… Трябва да се върви паралелно.

Министър Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков поднесоха венци пред Паметника на летеца на площад "Народно събрание" в София по повод 105-ата годишнина от създаването на българските ВВС. Повече по темата  - вижте в свързаната публикация и звуковия файл. 

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени