Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев свиква днес ново заседание на КСНС

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев свиква днес ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на борбата с корупцията. Причина за отлагането му стана липсата на кворум миналата седмица.

Преди седмица бяха изслушани доклади на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията, но не се стигна до общи решения. Президентът обяви, че дискусиите се провалили.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи липсата на кворум като бойкот на управляващите. Твърдение, с което не се съгласи министърът на правосъдието Цецка Цачева. И премиерът Бойко Борисов отрече да е бойкотирал заседанието при президента.

Създаването на работещ модел за борба с корупцията ще бъде във фокуса на днешната среща. ГЕРБ и БСП имат отделни антикорупционни законопроекти. Управляващите предлагат да се създаде нова антикорупционна комисия на основата на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, в която да се влеят структури като Комисията за установяване на конфликт на интереси и Центърът за противодействие на корупцията и организирата престъпност към Министерския съвет. 

БСП настоява новата структура да има разследващи функции. Управляващи и опозиция са на различни мнения кой да назначава председателя на новото антикорупционно звено. От ГЕРБ смятат, че той трябва да бъде излъчен от парламента. БСП настоява президентът да прави назначението – предложение, с което е съгласен и Румен Радев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна