Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Бисер Петков:

До средата на декември става ясна концепцията за изплащане на втората пенсия

Пенсионноосигурителният модел тема на международна конференция в София

| обновено на 17.10.17 в 11:42
Снимка: Красимир Каменов

До средата на декември трябва да е ясна концепцията за изплащане на втората пенсия, заяви социалният министър Бисер Петков. Към момента няма законови текстове за изплащането на допълнителната пенсия от универсалните фондове, въпреки че първите, които могат да се възползват от нея, ще се пенсионират през 2024 г. Петков участва в конференцията “Еволюцията на пенсионните модели”, на която БНР е медиен партньор. Форумът е организиран от Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества в България.

Очаква се в рамките на форума да бъде направена съпоставка на практиките в различните държави. Международни експерти ще представят своята визия за развитието на работещия в България тристълбов модел.

Към юни тази година в допълнителните пенсионни фондове вече се осигуряват над 4,526 млн. лица, а нетните активи са повече от 11,723 млрд. лева. Заедно с това за периода 01.01.2002 г. - 30.06.2017 г. пенсионните фондове са изплатили на осигурените лица или на техните наследници повече от 1 млрд. лева, припомнят от асоциацията.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна