Борисов: За две години контрабандата на цигари и тютюн е намаляла почти пет пъти

| обновено на 17.10.17 в 12:00
За две години контрабандата на цигари и тютюн е намаляла почти пет пъти, стана ясно на среща на бизнеса с правителството. Премиерът Бойко Борисов отчете, че контрабандата в бранша, която доскоро е била 34 на сто, вече е свита под 7 процента.

Това е най-бързо превъртащата се стока. Влиза ТИР-а, за един ден се продава, получават парите кеш и това замърсяваше цялата политическа система, митничари, граничари, всички по един.

Премиерът изтъкна работата на кабинета в интерес на бизнеса, на бизнес средата и на обществото, това, че страната ни се изкачва нагоре в международните класации по усвояемост на еврофондовете, по инвестиционен интерес и ръст на икономиката. Борисов призова бизнеса към увеличение на заплатите в реалната икономика, така че да не се оголва пазарът на труда.

Подобряването на инвестиционния климат е акцент в провеждащата се днес дискусия под мотото "Бизнесът и правителството в един отбор". Дискусията цели да допринесе за конструктивната обмяна на мнения между корпоративния сектор и членовете на правителството и да изведе основни приоритети в ключовите сектори и стъпките за тяхното постигане.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

Още от категорията
Александър Новак

Ал. Новак: Русия е готова да обсъди съвместни газови проекти с България, ако има гаранции от българското правителство и ЕС

Русия е готова да обсъди съвместни газови проекти с България при условие, че те бъдат гарантирани от българското правителство и Европейския съюз. Това заяви пред телевизионния канал "Русия 24" руският министър на енергетиката Александър Новак: "По  принцип Русия не се отказва от сътрудничество. Ние сме готови да разгледаме всички тези варианти...

публикувано на 22.05.18 в 18:06

Понижение на еврото след слух, че евроскептикът Паоло Савона ще бъде финансов министър на Италия

Еврото парира сутрешната си възходяща корекция и се оказа под нов натиск от продажби спрямо долара и останалите водещи валути отчасти като реакция на все още непотвърдена информация, че Паоло Савона е спряган за икономически и финансов министър в новото популистко крайнодясно коалиционно правителство на Италия. Паоло Савона, 81-годишен..

публикувано на 22.05.18 в 17:03

КНСБ: Макроикономическите тенденции са благоприятни, но 74% от домакинствата са с доход под необходимия за издръжка

Близо две трети от домакинствата у нас са с доход под необходимия за издръжката на живот. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие. 585 лева е издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство.  За София тя е значително по-висока - 764 лева. Директорът на института Любен..

публикувано на 22.05.18 в 15:49

Стефан Гамизов: АЕЦ "Белене" е проект мегаломански, тежък и съветски

„Хората, които са свързани със статуквото, искат да правят бизнес за сметка на държавата и хората“, така коментира за Радио Стара Загора намерението да се рестартира строежа на АЕЦ „Белене“ енергийният експерт Стефан Гамизов. В интервю той определи енергийния проект като „мегаломански, тежък и съветски“, който, ако се реализира, ще даде и..

публикувано на 22.05.18 в 14:44

От 1-ви юли Китай ще намали драстично митата за внос на автомобили

Китай ще намали от 1-ви юли митническите тарифи за вноса на автомобили до 15% от 25%, обявиха във вторник властите в Пекин, цитирани от "Уолстрийт джърнъл". Според Митническата тарифна комисия на Държавния съвет на Китай ще бъдат понижени и тарифите за вноса на авточасти до 6% в сравнения с досегашни мита, вариращи в диапазона между 8% и 25%...

публикувано на 22.05.18 в 14:41

Бундесбанк очаква отскок на германската икономика след слабото начало на годината

Растежът на германската икономика отново ще набере скорост през второто тримесечие на годината, запазвайки доброто оживление. Възходящият импулс вероятно отслабва и остава рискът от световна търговска война, посочи Бундесбанк при представяне на своя редовен месечен икономически доклад. Според централната банка на Германия голяма част от забавянето на..

публикувано на 22.05.18 в 14:24
Пламен Грозданов

Пламен Грозданов: Отказът ни от "Южен поток" беше сериозна грешка

"Отказването ни от "Южен поток" беше сериозна грешка, Турция се възползва от тази наша грешка и едната линия на "Турски поток" е вече готова. Дали е реално да се случи да направим "Български поток" – това зависи много не само от България, зависи и от Брюксел, но зависи и от твърдостта на нашето правителство". Тази своя позиция изрази в..

обновено на 22.05.18 в 13:35