Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 месеца след най-продължителната блокада на граничния пункт „Кулата-Промахон“ започна наказателно дело по казуса в Серес

Пред съда се изправят 30 гръцки фермери, след като адвокат Борис Харизанов от Петрич сезира гръцките власти

Снимка: БГНЕС

Младият  адвокат Борис Харизанов от Петрич е единственият българин, който сезира гръцките власти за нарушените му права като гражданин на ЕС по време на блокадата на границата от гръцките фермери през зимата на 2016 година. Преди дни той присъства на  старта на наказателното дело в съда в Серес, където обвиняемите земеделци се държали агресивно и  го заплашвали с физическа саморазправа.  

 

Още през февруари миналата година той сезира прокуратурата в Серес. Резултатът- образувано е наказателно дело срещу конкретни лица.  Адвокат Харизанов обясни:  


На практика прокуратурата е главното действащо лице на този етап.  Аз съм призован в качеството на свидетел, като в наказателния процес, така както и българското право позволява, мога да бъда конституиран като частен обвинител, а вече на по-късен,ако евентуално се търсят някакви претенции за неимуществени вреди или имуществени такива, имам право да заведа гражданско дело срещу обвиняемите.

На практика след подаването на жалбата ми през февруари 2016-та година вероятно е имало извършени арести в следващите дни и неизвестните извършители са били установени и са били повдигнати обвинения срещу тях.  30 души са тези, на които са с повдигнати обвинения и бяха призовани от съда.

В съда обвинените фермери бяха агресивни, но за щастие в залата присъстваха и полицейски служители, които охраняваха и следяха за реда и спокойствието, каза още адвокат Харизанов и допълни: 

Подаването на жалбата имаше една основна и единствена цел  - тя беше възстановяването на обществения ред и спокойствие и безпрепятственото преминаване през българо-гръцката граница. Факт е, че до момента има повдигнати обвинения, което ме навежда на мисълта, че прокуратурата ще доведе делото до край и предполагам, че ще защити обвинението си, защото фактите и обстоятелствата са очевидни  - с множество свидетели, с видео документални доказателства. Така че мисля, че няма да е много трудна задача за прокуратурата да докаже обвинението. Ще изчакам да видя наказателното производство с какъв изход ще завърши, след което възнамерявам да предяви граждански иск в размер на 50 евро, с което, разбира се, няма да покрия претърпените вреди, но аз съм на мнение, че в една правова държава всеки един гражданин трябва да отговаря (и като пълнолетен и дееспособен такъв) за своите действия или бездействия и нарушавайки закона, да понесе своята отговорност, коментира още Борис Харизанов.

Целия разговор на кореспондента на БНР в региона на Благоевград Кети Тренчева с адвокат Харизанов чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна