Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

БНР Новини
3
Снимка: АПФ

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ:

Отзвукът е много положителен, дори надхвърля нашите първоначални очаквания разказва Лилия Йотова.– Тя представя български традиции и обичаи, и е дело на четиринайсет фотографи, членове на нашата организация. Това са Александър Михайлов, Ани Петрова, която е фотограф в БНР, Анастас Търпанов, Богдан Стойков, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева, Цветан Томчев и аз, Лилия Йотова. Тази изложба стана възможна, благодарение на Българския културен институт в Москва и нашите партньори от Националната асоциация на професионалистите във фотоиндустрията в Русия, с които имаме подписан меморандум за сътрудничество. Гостуваха ни през април със своя изложба и майсторски класове и след това ни отправиха покана да отидем в Москва с наша изложба. Решихме темата да е български традиции и обичаи. В момента имаме наш представител там, който запознава посетителите с всяка една снимка и разказва за съответния обичай, заснет на нея.

Снимка: АПФ
„Древни обичаи и традиции от България“ е пъстър калейдоскоп от българската самобитност, събрана в трийсет фотографии. Те са заснети в различни части на страната, като първоначалният материал надхвърля над сто снимки. Кои кадри предизвикват най-голям интерес у руската публика, научаваме от Лилия Йотова:

Снимка: Петър Абаджиев
Има доста снимки от кукерските фестивали и празници. Включихме две фотографии от леденото хоро в Калофер. Те направиха огромно впечатление в Москва. Имаме също и обичаи и носии от Родопите. Много интересен е фестивалът „Орфически мистерии“ в Триград. Разиграва се слизането на Орфей до подземното царство. Според народните вярвания, пещерата „Дяволското гърло“ е входът към царството на Хадес, където Орфей слиза да търси своята любима Евридика. През целия ден продължават кукерските игри, шествие с български гайди и нестинарски танци. Накрая всички слизат със запалени факли в пещерата.

Снимка: Анастас Търпанов
В Асоциация на професионалните фотографи членуват 17 души. Организацията работи за тяхното представяне в чужбина, за защита на авторските права, за обмяна на опит с колеги от чужбина и повишаване на квалификацията. Основната й цел е да обедини професионалните фотографи в България в една общност. При кандидатстване се представят  портфолио и препоръки, за да може асоциацията да гарантира, че членовете й са на високо ниво. Някои от фотографите са преподаватели в университети и колежи.

В момента организацията подготвя и други проекти, но приоритет е „Древни обичаи и традиции от България“ да бъде показана и в други страни. Тази прекрасна изложба ще представи България в много добра светлина, в навечерието на нейното председателство на ЕС – убедена е Лилия Йотова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна