Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС отказа да пусне от ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина

Йоан Матев
Снимка: БГНЕС


20-годишният Йоан Матев, обвиняем за убийството на Георги Игнатов в столичната Борисовата градина, остава в ареста. Разследването срещу него приключва, стана ясно по време на заседанието на Софийския апелативен съд по жалба на Матев и адвокатите му срещу близо осеммесечното му задържане под стража.

Още през септември са предявени материалите на родителите на убитото 15-годишно момче, но вече от месец не могат да бъдат връчени на Йоан и адвокатите му. В съдебната зала защита и прокуратура спореха близо час за тежестта на доказателствата, уличаващи Йоан Матев за убийството в Борисовата градина. Според защитата те са противоречиви и нагласени. Според държавното обвинение, косвени, но достатъчни. Именно с това се съгласи съда, позовавайки се на експертизи и показания по делото.

Георги беше намерен с прободна рана в гърдите  на 2 юни 2015 година. Експертиза установи,че момчето е починало няколко минути след удара. До задържането на Йоан се стигна 20  месеца по-късно, като ключов е бил разпитът на брат му Марсел, разказал пред разследващите, че Йоан му казал - "стана грешка, ръката ми трепна". Именно той посочи където почти 2 години е престоял ножът, с които е бил убит Георги. По него няма следи от Йоан. Следи няма и по намерената до момчето салфетка, което според адвоката на Йоан Матев означава,че не той е извършителят на престъплението:

"Има ДНК профили на две лица от женски пол", заяви защитникът.

Адвокатът оспори и показанията на свидетелите, които по думите й били противоречиви и натъманени.  Прокуратурата, а след това и съдът, обаче оцениха доказателствата като последователно водещи именно към Йоан като към извършител на убийството на Георги Игнанов. И поради високата степен на лична и обществена опасност на Матев, продължи задържането му под стража. Решението е окончателно.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени