Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: ВМРО-ДПМНЕ е едно, а Груевски е съвсем друго

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

Вотът, който се състоя в неделя в Македония, беше много важен за легитимността на управлението на правителството на Зоран Заев и за влиянието на партията на Никола Груевски. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" журналистът от агенция БГНЕС Любчо Нешков:

Този вот не е загуба за ВМРО-ДПМНЕ, а е наказание за нейния лидер Никола Груевски, защото победата на Заев не се дължи на отлив на избирателите от ВМРО към СДСМ, а от това, че избирателите на партията отказаха да пуснат бюлетина за ВМРО-ДПМНЕ. Те получиха 335 000 гласа, което е със 120 000 по-малко в сравнение с декември миналата година, но няма отлив от едната партия към другата. Има и близо 50 000 невалидни бюлетини.

Това е много важен момент, който трябва да се анализира и Груевски трябва да се отдели от партията, защото това е едноличен режим, близо до култ на личността, добави Нешков:

Това е една фигура, която е наказана заради политиката, идеологията и нарушаването на основните принципи на тази партия, защото основната цел на ВМРО, за която Груевски твърди, че е наследник, е създаването на независима държава. Той през цялото време на управлението си рушеше основите на тази независимост и вървеше срещу идеологията и духа на тази партия. Всеки който познава Македония и нейната история, знае много добре, че ВМРО е едно, а Груевски е съвсем друго. Той се опита да създаде еднолична партия, да превърне ВМРО в собствената си партия. Политическата съдба на Груевски е много ясна – той ще изчезне от лидерския пост и колкото по-бързо, толкова по-добре за самия него.

Цялото интервю с Любчо Нешков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна