Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Борбата с корупцията е основно на думи

Снимка: БГНЕС

Според данни на бизнеса 70% от обществените поръчки са нагласени. Не бих подложил на абсолютна критика твърденията на бизнеса, че 70% от обществените поръчки са действително манипулирани от възложителите, защото вероятно не всички, попълнили анкетата, са отговорили напълно адекватно. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания (ИПАИ):

Голяма част от бизнеса всъщност е основният участник в обществените поръчки, а оттам идват преките им наблюдения върху процесите, но ние упражняваме мониторинг доста отдавна. Ако говорим за напълно нагласени обществени поръчки, те са около 90% от процедурите, които се обявяват. Практика стана предварителното уговаряне между възложителя и потенциалния изпълнител на обществената поръчка. Предварително уговорените мачове в обществените поръчки наистина са прекалено много и това стана традиция.

От Консултативния съвет по национална сигурност не можем да очакваме нищо съществено, освен поредната декларация за това, че борбата с корупцията ще продължи, като евентуално нейните темпове ще бъдат увеличавани, поне на думи, допълни още Бакърджиев:

Това е така, защото Консултативният съвет, който тече при президента, е един факултативен орган и той всъщност не приема общозадължителни решения, а по-скоро изявленията след този съвет имат декларативен характер. Понеже корупцията не е разглеждана изолирано, нито е разглеждана малко пъти на подобни нива, в настоящия момент борбата с нея е основно на думи. На дела такава борба реално не се осъществява, поне не според очакванията на обществото ни, което говори за това, че купищата разследващи органи, които сме създали, не работят ефективно.

Цялото интервю с Петър Бакърджиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна