Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на протест срещу ареста на двамата лидери на сепаратисткото движение в Каталуния

| обновено на 18.10.17 в 02:34
Снимка: БТА

Най-малко 200 хиляди души излязоха на демонстрация тази вечер в Барселона и със запалени свещи протестираха срещу ареста на двама лидери на сепаратисткото движение в Каталуния. Подобни демонстрации имаше още в Жирона и други каталунски градове, предаде Франс прес.

По-рано регионалният премиер Карлес Пучдемон обвини Мадрид, че вече взема и политически затворници.

Говорителят му Жорди Турул заяви по повод ултиматума на испанското правителство и срокът той да бъде изпълнен до четвъртък сутринта, че Пучдемон няма намерение да се отказва от каузата за независимост.
За това настояваме и това ще кажем в четвъртък. Няма да кажем нищо различно от вече заявеното – нека да седнем да преговаряме. Ние искаме преговори и можем да преговаряме. Отсреща не искат, подчерта Туруп.

Ако каталунските власти изпълнят това свое намерение, правителството на Мариано Рахой може да поиска от парламента в Мадрид да гласува поставяне на автономна Каталуния под пряк контрол. Конституционният съд на Испания обяви за невалиден приетия от регионалните каталунски власти закон, по който на 1 октомври се проведе спорният референдум за независимост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна