Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия

Си Цзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, икономическите предизвикателства са тежки

Очаква се китайският лидер да бъде преизбран за генерален секретар на партията

| обновено на 18.10.17 в 12:48
Снимка: БТА

В Пекин започна 19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, който ще продължи една седмица. Откривайки форума, президентът и председател на комунистическата партия Си Цзинпин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Сред тях той открои нарастващата разлика в доходите и проблеми в сферите на заетостта, образованието и здравеопазването.

19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия е много важна среща, тъй като Китай осигурява решителната си победа в изграждането на умерено, проспериращо общество във всяко отношение и в критичен момент, когато социализмът с китайски характеристики навлиза в нова ера. Темата на този конгрес е да останем верни на нашия първоначален стремеж и да поддържаме твърдо своята мисия, заяви китайският президент при откриването на 19-ия конгрес на КПП.

В над тричасовата си реч пред повече от 2000 делегати той очерта план за социалистическа модернизация, който трябва да бъде изпълнен до 2050 година. Си Цзинпин предупреди и за надигащия се сепаратизъм в страната, визирайки движенията в Синцзян, Тибет и Хонконг и подчерта, че Китай няма да затвори вратите си за света, като обеща продължение на икономическата реформа, включваща подобряване на условията за чуждите инвеститори.

Очаква се на конгреса да бъде обновена кадровата конфигурация в най-висшите партийни органи, а Си Цзинпин да бъде преизбран за генерален секретар на компартията. Наблюдатели посочват, че Си Цзинпин планира да се обгради с приближени в Политбюрото на Китайската комунистическа партия.

В страната тече масова антикорупционна кампания, а преди месец беше отстранен Сун Чжънцай, считан за основен съперник на Си Цзинпин. Причината - разследване за "тежки нарушения на дисциплината".

Северна Корея изпрати поздравителен адрес до Китай по случай започналия днес на конгрес управляващата партия. Това става в обстановка на напрегнати отношения между двете след решението на Пекин да затегне санкциите заради програмата на Пхенян за производство на ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна