Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Гръцките вестници коментират визитата на премиера Алексис Ципрас в Съединените щати. Държавният департамент е потвърдил споразумението, постигнато на разговорите в Белия дом между Ципрас и президента Доналд Тръмп за модернизация на гръцките изтребители Ф-16, пишат печатните издания в южната ни съседка. 

Американските медии също коментират разговорите. Си Ен Би Си отбелязва, че Вашингтон вероятно обсъжда вариант за изграждане на втора военна база в южната част на остров Крит. Според в. "Етнос" "базите са поле за сътрудничество".     
Вестник "Естия" пише, че Ципрас се явил пред Тръмп като "беден роднина". Проправителственият "Авги" акцентира на това, че Гърция и САЩ са стратегически партньори, "Катимерини" цитира Ципрас, който смята, че "Гърция има инвестиционни шансове". 
Днес предстои гръцкият премиер да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс и с американски предприемачи. 

Вестниците във Великобритания коментират убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, което шокира Европа. 
Галиция неуморно изобличаваше връзкарството и корупцията в обществения живот в Малта, пише в. "Файненшъл таймс". Тя си спечели колкото похвали, толкова и врагове заради разследващите материали по "Панамските документи", разкрили връзки между водещи политици и офшорни компании, отбелязва изданието. Убийството ѝ в понеделник бе директен удар в сърцето на Европа, по основополагащите ценности на ЕС – свободата на изразяване и върховенството на закона, отбелязва още "Файненшъл таймс"Доста тревожно е, че такива криминални деяния се извършват на територията на ЕС, допълва британското издание. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени