Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три истории за парашутисти в Деня на парашутиста

Снимка: БГНЕС

18 октомври е Ден на парашутиста. Определен е за официален празник с решение на министъра на отбраната през 1994 година. На този ден през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойното си кръщение в битката при Стражин.

Българският елит в спортния парашутизъм днес е с побелели коси, но ентусиазмът и авантюризмът са като в онези луди младежки години, когато държавата беше взела под крилото си въздушните спортове.

В края на 90-те години на миналия век държавата разформирова аероклубовете, а България беше трета световна сила в парашутизма, с болка си спомнят днес спортистите ветерани. 

Матей Тодоров от Радио Варна станал журналист заради парашутизма. Искал да пише и говори за небето, самолетите и скоковете. Има 420 парашутни скока. Приключил заради гръбначна травма. Възпитаник е на Иван Каракашев от първия аероклуб в страната – този във Варна:

Найден Давидков е един от доайените в българския парашутизъм с повече от 6000 скока. Започнал е през 1966 година в ЦСКА, а през 70-те години е автор на няколко световни рекорда. През 1991 година окончателно се приземил.

Днес парашутизмът е частен бизнес, а скачането с парашут е възможно за почти всеки, стига да може да си го плати. Държавата абдикира от въздушните спортове и парашутизма, споделя болката си 83-годишният Николай Драганов. Той е безспорен авторитет във въздушните спортове, заслужил майстор на спорта по парашутизъм, международен съдия, летец. Има издадени няколко документални книги, за които казват, че са летописи на парашутизма и авиацията.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени