Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът въведе мандатност за позицията на председателя на Държавна агенция "Технически операции"

Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха промени в Закона за специалните разузнавателни средства, предложени от Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители, с които се въвежда мандат от пет години за изпълняване длъжността председател на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Целта на законовите изменения е да се уеднакви статута на председателя на Държавна агенция "Технически операции" с този на останалите служби за сигурност. Депутатите решиха председателят да може да бъде преназначен на същата длъжност само за срок от още 5 години.

Народният представител от БСП Славчо Велков обаче коментира, че според него ДАТО е служба, чийто статут не може да се приравнява с разузнаването, защото спецификата на работа е различна:

Ние създаваме статут чрез председателя на агенция, на служба, която се превръща в мега агенция. Този човек, в момента който оглавява държавната агенция, той има вече мандат 4 години. Ако сега бъде даден мандат 5 години, след 5 години още един мандат само за още 5, и неговият мандат става 14. Даже се учудих, че не сте поискали да бъде пожизнен мандатът.

Депутатите продължават работа с обсъжданията за второ гласуване на промените в Гражданския процесуален кодекс. Бяха одобрени изменения за несеквестируемия доход. Става въпрос за размера на удръжките, които могат да се правят, ако изпълнението е насочено върху възнаграждение от труд или пенсия. Беше отхвърлено предложението на БСП този доход да се определя от Министерския съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна