Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков: Има сериозно изкривяване на пенсионната система

Йордан Христосков
Снимка: БГНЕС

С повишаването на пенсиите от 1-ви октомври тази година близо 40% от пенсионерите ще получават минимална пенсия.
Според експерта Йордан Христосков това е сериозно изкривяване на пенсионната система, а опитите за реформи на модела се правят на парче. Въведените нови формули за индексация на пенсиите засилват конфликтите между нови и стари пенсионери, държавни служители и служители на сектор "Сигурност", млади и възрастни работници, посочи Христосков: 
Всичките тези реформи, измислени във втория стълб - това е нарушаване на фундаментални принципи - когато средства от индивидуални капиталови сметки се прехвърлят в обществения солидарен пенсионен фонд, когато се създават възможности за влизане и излизане по изключително сложни схеми. Причините са чисто фискални и политически - да се вземат едни пари, да се запушат дупки в бюджета, и второ - системата за влизане и излизане е абсолютно несъстоятелна. 

Учените икономисти прогнозират р

ъст на доходите под натиска на конкуренцията на пазара на труда. Експертите от Икономическия институт на БАН посочват още крайното разделение в заетостта - на ниско и изключително добре платени специалисти, както и неефективните социални политики. 
Дефицитът на работна сила може да бъде преодолян с вътрешни резерви и с повишаване на доходите, каза проф. Искра Белева:
Когато няма друга алтернатива за работодателя, той ще бъде принуден да повиши заплащането на труда. 
Проблемът обаче е в друго: 
Заетостта се сегментира все повече и повече - висококвалифицирания високоплатен труд и спрямо средните европейски равнища и изключително некачествен, ниско заплатен труд, който излиза извън всякакви приети норми.
Подробности чуйте в репортажа на Наталия Ганчовска в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени