Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български музикални вечери в Мюнхен 2017

Участниците в Българските музикални вечери в Мюнхен 2017

Отшумяха и поредните Български музикални вечери в Мюнхен. Идеята за тях е на пианистката Ивайла Кирова, възпитаничка на Музикалните академии в София и Мюнхен, която живее и работи в Германия. 

На 3 март 2014 година по нейна инициатива е регистрирано Дружество за популяризиране на българската музика в Германия. В дейността му се включват  българи и германци с различни професии. Обединява ги желанието да разпространяват българската класическа музика, която, за разлика от фолклора ни, е почти непозната във Федералната република.


Концертите, организирани от 2014 година насам от Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия, са на най-престижните сцени в баварската столица. За втора поредна година събитието беше в зала „Карл Орф“ на културния център Гастайг. На 8 октомври там се изявиха цигуларите Елица Шиварова-Покслайтнер и Евгений Шевкенов, пианистите Ивайла Кирова и Томислав Байнов.

За атмосферата на събитието и програмата, включваща популярна класика и непознати за германската публика български творби, разказа в интервю за предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ артистичния директор на Българските музикални вечери в Мюнхен – Ивайла Кирова. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени