Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Кацарова с рецитал и спектакъл в Софийската опера

| обновено на 18.10.17 в 17:19
Снимка: архив


В Софийската национална опера имаше изключително вълнуваща вечер! Това беше закриването на фестивала „Пиано екстраваганца” с концерта на световноизвестните български музиканти Веселина Кацарова и Людмил Ангелов.

Вечерта беше много вълнуваща за Веселина Кацарова – завръщане на знаменития мецосопран в този театър след близо 30 г. от излизането й от България по най-престижните световни оперни сцени. Вечерта беше много вълнуваща и за Людмил Ангелов – за знаменития български пианист пък това беше дебют на сцената, с която го свързват първите му музикални спомени, тъй като в този театър дълги години беше творил баща му – големият български диригент Михаил Ангелов. Вечерта беше много вълнуваща и за публиката – да чуе за първи път в партньорство двама изключителни интерпретатори, музиканти с изключително тънък усет към качеството на звука, майстори на богато нюансираната звукова палитра! И въпреки че се бяха срещнали за първа репетиция само ден преди концерта, постигнаха невероятно партньорство на сцената! Творбите, които бяха избрали да поднесат на публиката, бяха „Плачът на Ариадна“ от Монтеверди и кантатата „Ариадна на Наксос“ от Йозеф Хайдн в първата част и песни от Берлиоз „Летни нощи“ във втората част. Дълго не стихваха финалните аплодисменти и двамата музиканти подариха на публиката в Софийската опера прекрасни бисове – „Хабанерата“ из операта „Кармен“ от Бизе, ефектно разиграна от Веселина Кацарова, и „Калиманку Денку“ – израз на нейната мисия да представи родните мелодии и ритми на музикалния свят.

Тази вечер съм изумен! Веселина Кацарова подбра репертоар, в който ни показа чудото на своя гласов апарат, сподели слушател в залата.

В звуковия файл чуйте документален запис от концерта.

Следващите дългоочаквани срещи на столичната публика с Веселина Кацарова ще бъдат на 20-и октомври от 19 ч. и на 22-и октомври от 16 ч. в Софийската опера, когато ще я гледаме в ролята на принцеса Еболи в прекрасния спектакъл на операта „Дон Карлос“ от Верди на акад. Пламен Карталов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени