Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възнагражденията на заместник-министрите ще бъдат обвързани с министерската заплата

Основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят в процент от основната месечна заплата на министър. По този начин ще се поддържа определена йерархия на възнагражденията.

Основните месечни заплати на заместник-министрите и началниците на кабинети на вицепремиерите ще са 85 на сто от основната заплата на министър. За началник на кабинета на министър-председателя месечната заплата ще е 90 на сто от основната за министър, а началниците на кабинети на министрите ще се разписват срещу 80 на сто от основната месечна заплата на министър. В момента министър получава месечно колкото председател на парламентарна комисия, вицепремиерската заплата е равна на тази на заместник-парламентарен шеф, а премиерът и председателят на НС са с еднакви заплати. 

До момента заплатите на заместник-министри и началници на кабинети не бяха обвързани с министерската. Бяха посочени в таблица, която определя в широки граници минимални и максимални размери. На практика се оказваше, че директори на дирекции в част от ведомствата вземаха по-високи възнаграждения от тези на заместник-министрите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна