Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооркестърът се включва в музикалния празник „20 години ppIANISSIMO“

Световна премиера, българска премиера и емблематично българско произведение ще изпълни Симфоничният оркестър на БНР на празничния концерт „20 години ppIANISSIMO” на 20 октомври от 19.30 ч. в зала „България“.

Събитието се организира съвместно с фондация „Пианисимо“, а билетите са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и в мрежaтa на ticketsbg.com.

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин ще представи българска премиера на Концерт за две пиана и двоен оркестър „Полесражение“ от Ришар Дюбюньон, световна премиера на Концерт за две пиана и оркестър от Георги Арнаудов и емблематичния Концерт за пиано и оркестър от Георги Минчев.


Солистки в трите произведения ще бъдат четири забележителни български пианистки с международно признание и ярка кариера: проф. Стела Димитрова-Майсторова, основател на фестивала ppIANISSIMO, ще изпълни творбата на Георги Минчев, Лилия Бояджиева и Весела Пеловска ще водят своите оркестрови армии в "Полесражението" на Дюбюньон, а на Лилия Бояджиева и проф. Борислава Танева е поверено премиерното представяне на Concerto ppIANISSIMO от Георги Арнаудов.

Този концерт беше замислен като емблематично показно, буквално, какво правим ние на (фестивала) ppIANISSIMO. Неочаквано и почти съдбовно за мен е, че сякаш най-добрата комбинация от изпълнители и композитори се навърза. Не знам дали знаят дори редовните посетители на ppIANISSIMO, че кръстник на фестивала е самият Георги Арнаудов, който написа специално за нас като подарък и сега ще бъде световната премиера на така нареченото Concerto ppIANISSIMO, сподели в интервю артистичния директор на фестивала за съвременна клавирна музика Илия Граматиков.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна