Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли ветото на президента върху Закона за отбраната и въоръжените сили

| обновено на 19.10.17 в 12:32
Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за отбраната и въоръжените сили. Това стана при повторно гласуване.

"За" гласуваха 131, "против" - 71, а 20 се въздържаха. ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" гласуваха срещу президентското вето. 
"БСП за България" бяха "за", а 20 депутати от ДПС се въздържаха. 

Така остана разпоредбата - офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента, да се представят в комисията по отбрана на Народното събрание.
Държавният глава наложи вето на законопроекта на 6-и октомври, защото според него, текстовете завишават изискванията за заемане на поста постоянен секретар на отбраната и въвеждат изискване новоназначените висши военни да бъдат представени пред парламента. Според Румен Радев, промените, приети от парламента няма да преодолеят съществуващите неясноти в законовата уредба и могат да създадат дискриминация спрямо редица лица. 

Според БСП, има опасност от политизиране на процедурата по избора. 
Дебатът бе затова, дали парламентът се меси пряко в работата на армията. Депутатът от БСП Таско Ерменков:
Няма как парламентът да се меси в оперативната работа на командирите на въоръжените ни сили и няма как ние да говорим, че сме парламентарна република и парламентаризма да го защитаваме с  безумни действия, извинявайте, че го казвам, да викаме генералите в комисията.

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана, генерал Константин Попов заяви, че политизацията е невъзможна.
Относно мотивите, че се политизира по този начин висшият команден състав, според мене, тука има едно дълбоко неразбиране, ако в парламента няма опозиция, то тогава да, има опасност от политизиране. Аз искрено вярвам, че в нашия парламент има опозиция.

Депутатът Николай Цонков:
Смятам, че подобни процедури по-скоро създават колизия и смущения във вече  утвърдената процедура за удостояване с висши офицерски звания на висшия военен команден състав. Има възможности за политическо влияние, което смятам, че не е правилно, говорейки за Министерство на отбраната, където знаем, че имаме деполитизация.

Владимир Тошев от ГЕРБ припомни, че именно парламентът е институцията, през която се финансира армията ни:
Много добре е да си уважаваме армията, да уважаваме нейния висш команден състав и тя да знае, кои дават пари за изтребители, за кораби, за бойни машини, за учения, народът ги дава през комисията по отбрана, в която се гласуват предложенията и тук - в тази зала. Ако някой това не го знае, да не си мисли, че сме 87-а. Не сме 87-а, 2017-а година сме.

Законопроектът бе приет на второ четене на 27-и септември. С него се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон, на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг.
Другото изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени