Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите на БЛС - Лекар на годината

Д-р Грозев: Предложенията на БЛС за Бюджет 2018 гарантират сравнително спокойствие и сигурност в системата

Снимка: БГНЕС

Има съвпадения в предложенията за бюджет за здраве, дадени от държавата и съсловната организация, заяви в предаването "Преди всички" председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев

Тази съпоставимост между становището на БЛС и на Министерство на финансите, и на Надзор на НЗОК, Министерство на здравеопазването - би трябвало едни такива близки становища да бъдат отстоявани. В интерес на истината всички парламентарни партии, с които ние осъществихме среща до настоящия момент, получаваме разбиране и подкрепа в това отношение. Надявам се това нещо да не бъде променено, по простата причина, че това е в интерес на всички.

В понеделник Надзорният съвет направи предложение към Министерството на здравеопазването за закон за бюджета на Касата и той е почти напълно съпоставим. Ние дадохме сума от около 3,855 милиарда, а Надзорният съвет и управител на НЗОК дадоха своето становище за около 3,859 милиарда, така че тази разлика от 4 милиона даже е в повече, но на практика е напълно съпоставимо с нашето виждане. Ние се надяваме, може би за първи път, този бюджет до голяма степен да компенсира и дефицита в НЗОК, както и да създаде едни условия за малко повече сигурност и спокойствие в системата.

На официална церемония днес ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз - Лекар на годината. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 октомври, на който се чества и празникът на Св. Иван Рилски – покровител на медиците. Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории.

Номиниран за Лекар на годината 2017 е доц. Николай Янев. Той е лицево-челюстен хирург. Тази година той извърши уникална интервенция в "Пирогов", направи операция на тумор на челюстта с хемифация томия. В специално обръщение по повод Деня на българския лекар министърът на здравеопазването Николай Петров написа: 

Да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш живот е мисия. Медицината не е обикновено образование, тя е усещане, дълг и начин на живот.

На събитието ще присъстват председателят на здравната комисия в парламента – д-р Даниела Дариткова, Министърът на здравеопазването – проф. Николай Петров, управителят на НЗОК – проф. Камен Плочев, зам.-кметът на София по здравеопазване Дончо Барбалов, управители на най-големите университетски болници в страната.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с д-р Венцислав Грозев.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна