Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаменитият руски баритон Дмитрий Хворостовски стана на 55

На опера в събота, 21 октомври, от 20.00 часа

БНР Новини
Дмитрий Хворостовски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дмитрий Александрович Хворостовский – звездният руски баритон, роден на 16 октомври в Кросноярск, навърши 55 години. Той започва кариерата си като учител по музика и солист в Красноярския държавен театър за опера и балет през 1985 г. След няколко години обаче светът разбира за огромния му талант и след победата му в Международния конкурс за оперни певци в Кардиф през 1989 г. руснакът получава ангажименти в най-добрите музикално-театрални сцени по света: Лондонския кралски театър, Баварската държавна опера, Берлинската държавна опера, Миланската „Ла Скала“, Виенската държавна опера, „Театър Колон“ в Буенос Айрес, Нюйоркската „Метрополитън опера“, Чикагската опера, Мариинския театър в Санкт Петербург, московския театър „Нова опера“ и др. Днес той е един от най-търсените певци в света, някои го наричат „сибирски експрес”, „гражданин на света” и „велик боец“. Както повечето оперни звезди той общува на английски, италиански, френски и понякога за седмица сменя по 2-3 страни. По този повод сам признава: „Животът ми е по-лош от този на ромите. Вкъщи вечно ме няма, на едно място се задържам не повече от една седмица, ако съм на турне, или 1-2 месеца, ако пея в операта”.
Във формирането му като артист и музикант влияние имат прочути оперни гласове като Тито Гоби, Фьодор Шаляпин, Мария Калас и Еторе Бастианини, но решаваща роля има неговия баща - инженер-химик по образование, но любител музикант и горещ почитател на вокалното изкуство. В тази връзка Хворостовски споделя: „Моят баща имаше най-сериозно влияние в моя музикален живот. И това е откакто имам спомени. Обичах да го слушам да пее и свири на пиано, особено своите любими стари руски романси...“. Именно на баща си руският баритон посвещава един от албумите си, в които записва старинни руски романси. „Простотата е висшият и последен подарък на боговете” – обича да повтаря той по отношение на сценичния образ. Но понякога зад тази простота и естественост се крият много усилни часове и упорита работа. Дмитрий Хворостовски поддържа своята привлекателна визия и отлична спортна форма. Снима се във филма „Дон Жуан” и прави без дубльор (с изключение на финала) всички трикове, хвърляния и падания. През 2015 година претърпява операция на мозъчен тумор, но в същата година успява да се завърне на сцената.
В предаването ви предлагаме пълен запис на операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди с участието на Дмитрий Хворостовски в партията на маркиз Поза.

Изпълнителски състав:  
Роберто Скандиуци (бас) - Филип Втори, крал на Испания
Ричард Марджисън (тенор) – Дон Карлос, негов син
Дмитрий Хворостовски (баритон) -  Родриго, маркиз Поза
Робърт Лойд (бас) - Великият инквизитор
Галина Горчакова (сопран) - Елизабет Валоа, кралица на Испания
Олга Бородина (мецосопран) – Принцеса Еболи, придворна дама
Елизабет Норберг-Шулц (сопран) – Тебалдо, паж на кралицата
Робин Легате (тенор) - Граф ди Лерма, началник на телохранителите
Силвия Макнеър (сопран) - Глас от небето  
Илдебрандо Д’Арканджело – Монах
Хор и симфоничен оркестър на Лондонската Кралска опера „Ковънт гардън“
Диригент - Бернард Хайтинк


Съдържание на операта "Дон Карлос" от Верди

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени