Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Най-големият проблем на пазара на труда е този с капацитета на работната сила

Зад предложението за намаляване на болничните вероятно стои едно съмнение, че късите болнични – до 3 дни, са подозрително много. Може би това донякъде е причината да се намалява мотивацията да се вземат такива болнични. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.  Първите три дни от болничните се изплащат от работодателите, а не от НОИ, изтъкна той.

От тази гледна точка, това ще бъде икономически по-изгодно за работодателите, обясни Петков и подчерта, че есента традиционно е време за конфронтация между работодатели и синдикати. Той оцени като „нелош ход“ от управленска гледна точка намерението да бъдат увеличени майчинските във втората година

От една страна, нещо намаляваме, но от друга страна, даваме нещо повече. Тоест, търси се явно някакъв баланс. Честно казано, това не означава, че всичко ще е мирно и тихо, защото едни са хората, на които ще им бъде намалено плащането за трите дена болнични, а други са хората с детските надбавки.

Според Нейков големият проблем е с деквалификацията на младите майки по време на дългия им отпуск по майчинство и повишаването на надбавките не го разрешава.

По-добре би било, ако държавата отдели ресурс, с който да се помогне на майките да поддържат квалификацията си по време на отпуск по майчинство, отколкото тези 40 лева. Давам си сметка, че това сигурно са възможностите на бюджета, но ще бъде грешка, ако кажем, че това е по-добра социална политика, защото сме дали малко повече пари. Друг е големият проблем на младите родители.

По повод искането на работодателите за министър Петков да подаде оставка заради неразбирателството около определянето на размера на минималните осигурителни прагове, Нейков каза:

Не съм адвокат на министър Петков, но според мен работодателите малко пресоляват супата в момента, защото това, което прави министърът, е изцяло съобразено със закона. Тоест, искаме му оставката, защото спазва закона. Нещо не звучи! 

Нейков изрази притеснение, че през годините ролята на държавата в индустриалните отношения нараства, вместо да намалява. В пазара на труда също има „много сериозни проблеми“, които се заобикалят:

Най-големият проблем е капацитетът на работната сила. Ние продължаваме да си заравяме главата в пясъка и да смятаме, че това, което даваме на хората като квалификация, е достатъчно, за да се оправят по-нататък на пазара на труда. Не става! За да имаш висока заплата, задължително трябва да имаш висока квалификация. Има знак за равенство!

Интервюто на Людмила Железова с Иван Нейков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна