Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарят на годината: Практически не можем да осъществяваме мисията си заради недостига на специалисти


Уникалната операция на тумор на челюстта, заради която лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев беше номиниран за наградата „Лекар на годината“, вече се извършва всяка седмица в специализираната болница в София. Стандартно интервенциите продължават между 10 и 14 часа, а в работата участват  2 специалисити.

Това каза медикът за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“. Той е решил да се занимава с медицина, след като отбил военната си служба преди над 20 години. Майка му е стоматолог, а баща му – инженер.  Първоначално Янев записал стоматология, но бил увлечен от хирургичните специалности и избрал тази специализация. Прекъснал я и завършил медицина заедно със свои колеги.  Това му дало възможност да специализира в чужбина трансплантационни техники за пренос на тъкани в областта на лицето и шията.

Знаем от случаи по медиите в последните години как хора, които са излекувани от туморни заболявания на лицето, всъщност живеят с обширни дефекти само подари липсата на такива методи и средства за възстановяване. В световен мащаб, стандартът налага всеки един обширен дефект да бъде възстановяван с тези обширни техники!

В Англия работят същите хора, каквито и в България, но поставени в много по-различни условия, сподели лекарят, който вярва, че добрите практики могат да бъдат пренесени и у нас. Трябва да се създадат условя специалистите да останат в България, категоричен е той:

В медицината приемствеността е изключително важна. Ние имаме специалности, основополагащи в медицината, като анестезиология, патология… в които не са останали специалисти. Няма как практически да осъществяваме мисията си, колкото и голямо желание да имаме.  Това са реални проблеми, с които обществото ни много спешно трябва да се занимае, според мен.

Окаяното състояние на духовността ни оказва разрушително влияние върху обществото, категоричен е Янев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!