Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел поиска орязване на финасовата помощ от Брюксел за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Германският канцлер Ангела Меркел поиска Европейският съюз да обмисли орязване на финансовата помощ за Турция заради "неприемливата" ситуация с човешките права в страната, предаде Ройтерс. По време на вечерята след срещата на върха в Брюксел  Меркел се обяви за "отговорно" орязване на помощта, но подчерта, че диалогът с Анкара трябва да продължи. Става дума за предприсъединителните фондове, които Брюксел отпуска на всички страни кандадити за членство в блока.
По въпроса за Брекзит Меркел заяви, че е нужна усилена работа, за да се стигне до втората фаза от преговорите по развода. 
Имаме напредък и вероятно трябва да оценяваме процеса стъпка по стъпка. Нямам никакво съмнение, че всички сме концентрирани - и речта във Флоренция е доказателство - да постигнем добър резултат. Според мен няма никакви признаци, че няма да успеем.
Преди това британският министър-председател Тереза Мей призова лидерите от Европейския съюз да излязат с предложения за постигане на напредък в преговорите. Мей изрази разочарование от намерението на Брюксел да обяви днес, че заради липсата на напредък, преговорите не могат да преминат в следващия етап на обсъждане на търговските отношения. Мей подчерта колко сложна политическа обстановка я очаква във Великобритания, ако се върне с "празни ръце". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна