Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отложи делото срещу отказа на СОС да се проведе референдум заради презастрояването на "Младост"

| обновено на 20.10.17 в 10:32
Снимка: Ани Петрова, БНР


Административният съд отложи делото срещу отказа на Столичния общински съвет да се проведе референдум заради презастрояването на квартал "Младост" за 8-и декември. Причината за отлагането е събиране на доказателства.  Съдебна експертиза ще трябва да провери верността на данните, обработени от ГРАО. От тази проверка зависи дали ще се окажат реални 14 000 подписа, събрани от комитета за "Зелен Младост", който поиска референдума за застряването. От тях ГРАО призна 8 000. 

Ако проверката докаже, че над 10% от жителите на "Младост" са поискали референдум, той е трябвало да бъде задължителен или е следвало да бъде одобрен от Столичния общински съвет. На заседанието на Административния съд присъстваха членове на Инициативния комитет "За зелен "Младост"". В качеството си на гражданин бе призована и кметът на района Десислава Иванчева. За "Хоризонт" тя обясни:

Ще пледираме протоколът, който е от ГРАО, да се обяви за нищожен, тъй като по запитване от други неправителствени организации и, съответно  от нас сме стигнали до извода, който МРРБ е изпратил до съответните неправителствени организации, че те самите нямат методика за проверка със стара дата на тези данни. Де факто, ние на 12-и декември внасяме подписката, а данните, когато са направили проверката, е на 17-и февруари, което означава, че те, обявявайки, че нямат методика, данните са нереални и са нищожни.

Преди заседанието на Административния съд жители на "Младост" се събраха в знак на протест срещу решението на Столичния общински съвет

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Евелина Стоянова 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени