Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на кестеновите гори в Югозападна България обсъждат в Благоевград

Снимка: www.bg.wikipedia.org


Бъдещето на кестеновите гори в Югозападна България ще бъде обсъдено на кръгла маса в Благоевград. В рамките на форума ще се обсъдят мерки за подобряване на тяхното здравословно състояние, създаване на условия за възпроизвеждане в старите кестенови насаждения и създаване на нови плантации.

Инициативата идва от неправителствената организация „Хора и традиции“, създадена преди 8 години в село Беражани, която популяризира вкусния продукт като кулинарна традиция в региона. Празникът на кестена бързо се налага като атрактивен туристически продукт, но местните хора не притъпяват сетивата си и за проблема - кестеновите гори боледуват.

От 15 години учени изследват съхненето на кестеновите насаждения и в Беласица. Така амбицията на местните хора да превърнат традицията в поминък и добър източник на доходи се сблъсква с проблема, който трябва да бъде решен. С помощта на общината създават ново насаждение на площ около 50 декара и търсят помощ от експертите в горите за спасяването на хилядолетните кестенови гори, а идеята на един от тях за оздравяване на почвата с трюфели е повече от атрактивна, каза Снежана Стоименова от сдружение „Хора и традиции“.

Още можете да чуете от репортажа на Кети Тренчева в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна