Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкоболни жени ще ползват ин витро процедури, заплатени от Фонда за асистирана репродукция


Онкоболни жени ще могат да се възползват от ин витро процедури, заплатени от Фонда за асистирана репродукция. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при представянето на промените в Правилника за работа на фонда.

Промените в правилника разширяват достъпа до ин витро процедурите. Дава се възможност на двойки с генетични проблеми също да опитат ин витро след лечение, а жени, които не отговарят на симулацията, също да продължат с друг метод по фонда. Жени до 35 години с онкозаболяване също ще се възползват от Фонда, каза д-р Мирослав Ненков:

Две са важните неща, които трябва да знае комисията, включвайки една такава жена в такава процедура: напредналостта на заболяването и перспективата, защото ако болестта е напреднала - има такава статистика и тя е чисто медицинска статистика и няма връзка с нашите желания или на никой друг, пациентките няма да бъдат включвани в тази процедура.

Данните за успеваемостта на Центровете за асистирана репродукция ще бъдат публикувани на сайта на Фонда за асистирана репродукция:

Правим промяна, на която държаха много неправителствени организации и с пълно право. Сега на сайта на Центъра по асистирана репродукция ще бъдат предоставени данните за успеваемостта на отделните центрове. Клинично доказана бременност е най-сигурният критерий за това, че процедурата ин витро е минала успешно.

За достъп до финансиране досега центровете трябваше да имат или 20 на сто успешни клинични бременности, или 15 на сто успешни раждания - сега и двата критерия ще са задължителни, за да има финансиране.

За 2018 година се настоява финансирането от 12 милиона лева да се увеличи с още 9 милиона лева.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени