Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотото на новия сезон на Genesis Orchestra е "Неописуемото"

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Големите творби не се правят с ходене на работа, а с ходене на дълг

Йордан Камджалов
Снимка: архив

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва:

Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на "Фауст" на Лист. Концертът в зала "България" (на 21 октомври) е в навечерието на рождения ден на този абсолютен гений, така че ще бъде като един празник. С "Генезис оркестър" ( Genesis Orchestra) търсим  монументални заглавия, както и такива, които не са изпълнявани и са принос към българския музикален ландшафт. Не на последно място тази творба може да развие всеки един музикант и слушател, без изключение. Всъщност развитието на всеки човек е основната задача на нашата дейност.

И този път преди да чуе изпълнението на произведението, за публиката в зала "България" ще има музикално въведение. С помощта на оркестъра ще бъдат представени теми и идеи от симфонията, които ще въведат присъстващите в психологическия и емоционален свят на творбата, отбелязва маестро Камджалов. Любопитно е, че за първи път в световната практика ще бъдат проведени и т.нар. следконцертни диалози и те са предвидени за 22 октомври, от 11 ч. в Сити Марк Арт Център. Целта е музикантите и диригентът да чуят мнението на публиката, да се осъществи обратната връзка.

На въпрос дали при предишни свои изяви са получавали отзиви от публиката, Йордан Камджалов отговаря:

Ние се състезаваме със себе си, с идеала, заложен от композитора. Ако трябва да бъда честен, аз никога не съм доволен от себе си, от това, което правим. Всъщност ние сме в началото на голямото изкуство, защото в него няма край. Ако имаше край, то нямаше да е голямо изкуство. Затова колкото повече се развиваме, толкова повече виждаме колко много ни остава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна