Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 медицински сестри и акушерки получиха дипломите си за бакалавър от МУ - Пловдив

80 медицински сестри и акушерки получиха дипломите си за бакалавър от Факултета по обществено здраве на Пловдивския медицински университет. Част от тях са с нагласата да търсят реализация в чужбина. Оставащите в България вече са си намерили работа, защото в повечето здравни заведения в Пловдив има глад за такива кадри. Всички обаче са на мнение, че заплащането на труда им трябва да е по-високо.

Доц. Гергана Петрова, ръководител катедра "Сестрински грижи“ подкрепя искането на колегите си от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартовото възнаграждение в сектора да бъде равно на три минимални работни заплати за страната:

Работи се в условия на спешност, в условия на интензивност, на ненормиран работен ден, всичко това натоварва и изтощава. Ако искаме все пак да ги задържим тези кадри, нека да им предоставим условия за работа и в България.

"Отличник" на випуск 2017 е Лилия Христева. Не е имала проблеми с избора на работно място и вече е в едно от отделенията на пловдивска болница. Смята, че стартовата ѝ заплата не е достатъчна: 

Смятам, че кадрите трябва да се подбират доста добре и да има по-високо качество съответно на сестринските грижи след това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!