Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

Кармен - свободолюбива и мистична в премиерата на Софийската опера

Снимка: https://www.operasofia.bg
С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко, казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет.

Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с удоволствие участвам. Успях да надникна в душата, в персонажа на героинята, която не е този повърхностен, жизнен и единствено свободолюбив характер, а има една съдбовност, мистичност, предопределеност

Гергана Русекова е убедена, че след ролята на Кундри в "Парсифал" на Вагнер, Кармен е следващото предизвикателство за нея. По думите й, единствено волята и достойнството са качествата, които я сближават с героинята. Всичко останало е актьорско предизвикателство, възможност да бъдеш нещо, което никога не би бил. Ще бъда в кожата на друг човек, казва Гергана.

Колкото до ангажиментите й след "Кармен", тя с усмивка изтъква, че е щастлива от това, че е много заета, защото работата на актьора е ежедневна и, когато не поддържаш форма, когато не си зает, това е "убийство" за актьора. Предстои й участие в ролята на циганката в "Янините девет братя" на Любомир Пипков, както и като Бронхилда във "Валкюра" на Вагнер. 

Финалните думи на Кармен свободна съм родена и свободна ще умра, в които е събрана цялата същност на героинята, допадат на Гергана Русекова, защото, както уточнява тя: Рядко в живота имаме шанса да бъдем свободни от всякакви окови.

Още - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна