Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите наблюдатели очакват знакови промени в Австрия след изборите

Снимка: БГНЕС


Председателят на Австрийската народна партия Себастиан Курц /на снимката/ трябва да изпълни мандат за съставяне на нов кабинет. Ако успее, той ще стане най-младият министър-председател в Европа и света. 
Политическите наблюдатели очакват знакови промени в страната. За предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Михаел Фьолкер, заместник-главен редактор на влиятелния австрийски вестник  „Дер Щандард“ коментира:

В Австрия смятаме, че става дума за завой надясно. Изборните резултати го доказват недвусмислено. Крайнодесните спечелиха много нови гласове, а и Народната партия, която е консервативна, успя да увеличи значително резултата си. Освен това, по време на предизборната кампания самата партия на Себастиян Курц зае значително по-десни позиции в сравнение с досегашния си курс.

Наистина се забелязва известно свикване с факта, че крайнодесните заеха трайно място в политиката. Но, от друга страна, трябва да признаем, че Себастиян Курц успя правилно да прецени политическата ситуация и настроенията в Австрия. След първоначалната готовност на австрийците да помогнат и да приемат бежанците, които пристигнаха в Австрия преди две години, днес наблюдаваме известна умора. Хората вече смятат, че мигрантите са прекалено много и настроенията се обърнаха на 180 градуса. Именно този сигнал Курц разчете най-добре от всички и реагира със смяна на курса. Между другото, социалдемократите, които са лява партия, също усетиха, че трябва да отговорят на очакванията на избирателите, но така и не съумяха да се обединят около своя праволинейна позиция. Въпреки това дори и те заеха значително по-десни позиции по отношение на мигрантите в сравнение с предишни години.

Виждам известен скептицизъм в чуждите медии заради очакваното участие на крайнодесните в новото правителство. Но нека не забравяме, че Австрия не е единствената страна в Европа, която се управлява от популисти и националисти. В тази връзка и в рамките на ЕС можем да говорим за свикване с присъствието и посланията на крайнодесните. Нещо повече - Австрия няма да бъде управлявана за първи път от коалиция с участието на Партията на свободата. През 2000-та година ЕС наложи санкции на страната. Днес наказателни акции не могат да се очакват, но европейците със сигурност не са особено щастливи от развитието на нещата в Австрия.

Австрия поема председателството на ЕС след България от средата на 2018 година.  Михаел Фьолкер обаче не очаква реакция от Брюксел, тъй като ЕС е "прекалено зает със себе си":

Евросъюзът се намира в криза и затова не вярвам, че комисията ще посмее да се намеси във вътрешните работи на която и да е страна членка. Като победител в изборите, Себастиян Курц вече направи своето първо посещение в Брюксел, срещна се с Жан-Клод Юнкер и заяви, че се надява, Австрия да състави самостоятелно новото си правителство, без намеса или влияние отвън. 

Австрийците са прекалено уморени от голямата коалиция. В последните години Народната партия и социалдемократите просто прекалиха с взаимните обвинения и блокиране на важни решения в кабинета, което доведе до тази умора сред избирателите. Така че в предизборната кампания Курц отговори на тези настроения и накара много хора да му повярват. Промени очаквам на първо място по отношение на миграционната политика. И тук става дума за три основни въпроса - ще продължи ли Австрия да приема бежанци и какво ще правим с онези, които са в страната, но нямат право на закрила.  Трето - социалните придобивки за бежанци и чужденци, които живеят в Австрия ще бъдат намалени или дори напълно отменени. …
Загубата на социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиян Керн, който пое партията и правителството преди година и половина със заявката да донесе промени Фьолкер коментира така: 


Те успяха да запазят подкрепата си в сравнение с предишните избори, но е факт, че Социалдемократическата партия не е победител в тези избори и съответно губи канцлерския пост. Причините за това са, от една страна, че в предизборната борба консерваторът Курц успя да напипа правилните теми, а Керн изпусна момента, пръв да се обяви за предсрочни избори като резултат от разпада на голямата коалиция. Керн е канцлер и председател на партията от около година и половина и за това време не съумя да овладее партията си. Той се оказа прекалено колеблив, което ясно пролича и по отношение на бежанския проблем. След като веднъж се обяви за по-сурово отношение последва обрат и апел за спазване на човешките права. Просто социалдемократите не успяха да се обединят около ясна политическа линия и това и до днес създава проблеми в партията, разцепена от различни течения и крила. Показателно е, че социалдемократите не изключват възможността да участват в новото правителство.

Народната партия намекна, че би преговаряла със социалдемократите, но с друг лидер. Все пак нека не се заблуждаваме, че в случая вероятно става дума за политическа тактика да се вкара клин между отделните течения в социалдемократическата партия. Тя така или иначе е с отслабени позиции, не на последно място заради мръсната предизборна кампания във фейсбук - скандал, който измести всички останали теми преди вота. Но социалдемократите, които са в дъното на скандала, все пак успяха да постигнат значително по-добър резултат от очакванията на политическите наблюдатели. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна