Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвана ДеБоно: Убитата малтийска журналистка разследваше на "Панамските досиета"

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Международната общност трябва да окаже натиск, за да бъде разкрита истината за убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция. Това заяви в интервю за "Хоризонт" Силвана ДеБоно, която е главен редактор в малтийското радио РТК и представител на Института на малтийските журналисти.  
Това беше атака срещу демокрацията. Атентатът не беше единствено, за да заглуши разследванията на Дафне Каруана Галиция, но и за да принуди журналистите да спрат да правят разследвания за корупция, за панамските досиета и изобщо каквито и да е материали, които в крайна сметка водят до банковите сметки на високопоставените хора. Това е провал на институциите, които трябва да защитават основните права на гражданите. Журналистиката е четвъртата власт, именно защото защитава правата на гражданите да бъдат информирани. 

Причината за нейното убийство предстои да бъде открита от полицията. Всички обаче знаем, че Дафне Каруана Галиция беше изключително навътре в разследванията около скандала с панамските досиета. Тя непрекъснато публикуваше материали, които включваха връзки на изключително високопоставени политици, част от които много близки до премиера. Една от историите ѝ засягаше дори съпругата на премиера. Тя разкри много истини за непристойно поведение на политици, включително на един от министрите, който е бил с проститутка в Брюксел. Нейните разследвания се простираха във всички нива на държавната администрация и засегнаха хора на много високи длъжности, свързани не само с панамските досиета, но и с режима на президента на Азербейджан Илхам Алиев. 

Случаят е "провал" на институциите, но едва ли ще доведе до оставката на кабинета, категорична е Силвана ДеБоно.

Винаги ще има една част от гражданите, които ще си кажат, че това не ги засяга. По-голямата част от обществото обаче реагира на случващото се. Организирахме поход на журналистите и в него се включиха стотици хора. Те преминаха по улиците на Валета, за да демонстрират безпокойството си. Освен журналистите имаше и много други хора. Затова съм убедена, че обществото като цяло е разтревожено от случващото се. 


Някои хора се надяват, че може да се стигне до там, но аз лично се съмнявам. Мисля, че няма достатъчно обществен натиск, за да видим оставки. Правителството ще се оправдае с това, че все пак става дума за едно убийство и че като журналист тя може да е засегнала хора по целия свят, така че не може да са сигурни за мотивацията на извършителите. Затова казвам, че сме много далеч от възмоността за промени в управлението. 


На въпрос дали е възможно управляващите да скрият истината за мотивите и извършителите на убийството, ДеБоно отговори:

Трудно ми е да отговоря. Предстои да видим дали институциите ще се провалят отново или не. Ако международната общност продължава да оказва натиск върху причините за убийството на Дафне Галиция, това ще намали възможността да се скрие истината за посегателството - независимо кой би имал интерес от скриването на истината.
Част от мен се страхува да работя в момента. В същото време по-силната част от мен ми казва, че трябва да продължавам да работя, да давам най-доброто от себе си и да разкривам злото. Да, трябва да призная, че изпитвам страх, но в същото време намирам кураж, за да продължа напред. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!